Η Γέννηση του Θεανθρώπου

25.12.2015

 του Ανδρέα Κάτσενου

 Λ715

«Επισκέψατο ημάς, εξ ύψους ο Σωτήρ ημών, ανατολή ανατολών, και οι εν σκότει και σκιά, εύρομεν την αλήθειαν και γαρ εκ της παρθένου ετέχθη ο Κύριος».

Με αυτούς τους υπέροχους στίχους ο ιερός υμνωδός  της εκκλησίας στο Εξαποστειλάριο των Χριστουγέννων συμπυκνώνει το νόημα της μεγάλης Δεσποτικής γιορτής της χριστιανοσύνης.

Το μυστήριο του ερχομού του Θεανθρώπου στη Γη έρχεται να βαθύνει το νόημα της ζωής και της ύπαρξης μας σε μια εποχή όπου, αξίες κι αρχές έχουν καταλυθεί και η κρίση της κοινωνίας είναι συστημική κι όχι μόνο οικονομική. Ανανεώνει την ελπίδα μας και την προοπτική και σηματοδοτεί την αδήριτη ανάγκη  ο άνθρωπος να επιστρέψει στην αναζήτηση της πνευματικότητάς του.

Ο μικρός Χριστός της Βηθλεέμ έρχεται να φωτίσει το σκότος της ζωής μας και να τη γεμίζει με το φως της αναγεννητικής δύναμης που δίνει η σωτηριολογική προοπτική που μας χαρίζει  Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να σπάσει τα δεσμά του θανάτου και να μας δώσει  τη δυνατότητα να πορευτούμε από το καθ ομοίωση στο καθ εικόνα.

Το ασύλληπτο μυστήριο της γέννησης του Χριστού έρχεται να χαρίσει την ελευθερία και την αγάπη. Έρχεται να σπάσει τα δεσμά του προπατορικού αμαρτήματος και να δώσει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να φτάσει στη θέωση.

Η έλευση του Χριστού στον κόσμο με τρόπο ακατάληπτο και παράδοξο τρόπο ήρθε να εκπληρώσει το ρήμα των Προφητών και να επιβεβαιώσει ότι «τα αδύνατα παρ ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστί». Και ταυτόχρονα ανέτειλε το φως της γνώσεως φανερώνοντας την αληθινή εικόνα του Θεού και του τέλειου ανθρώπου.

Η γέννηση του Χριστού αποτελεί πέραν από ένα ιστορικό γεγονός, σωτηριολογικό γεγονός. Ο θεός έγινε άνθρωπος για να δώσει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να συναντήσει τον ουρανό. Είναι η αναγέννηση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος καλείται να ζήσει την ιστορικότητα της φανέρωσης του Χριστού στη γη που ανοίγει το δρόμο της δικής του ιστορικής πορείας προς τη θέωση.

Το Θείον βρέφος της Βηθλεέμ έρχεται να ανοίξει το δρόμο της πνευματικής αναγέννησης του ανθρώπου. Να αφυπνίσει τις δυνάμεις εκείνες που θα  απαλλάξουν τον άνθρωπο από τα δεσμά των «δερμάτινων χιτώνων»  για να ενδυθεί τον νέον άνθρωπο. Τον άνθρωπο της αιώνιας ζωής.

Η πνευματική αναγέννηση του ανθρώπου είναι, πρωτίστως, ένα υπαρξιακό γεγονός. Είναι η προσωπική ανατροπή της εσωτερικότητας του ανθρώπου. Είναι η απαλλαγή του από το αμαρτωλό χθες του πεπτωκότα ανθρώπου. Είναι η πορεία και η συνάντησή του με το Ανώτερο, το Θείο. Η συνάντηση του με το μυστήριο της ζωής πέρα από τις καθημερινότητες και τις ποταπότητες ενός κόσμου κυνικού, υλιστικού.

Η ενανθρώπηση του Θεού είναι ένα γεγονός που ανέτρεψε την πτωτική πορεία του ανθρώπου και την ιστορική πορεία του. Του έδωσε προοπτική μέσα από την ανάκτηση της ελευθερίας του. Μια ελευθερία η οποία μπορεί να τον οδηγήσει τον άνθρωπο στην πνευματική Ανάσταση του.

Αυτή την προσωπική Ανάσταση, μέσα από τον ερχομό του Θεού, την μαρτυρική πορεία του στη Γη και το σταυρικό θάνατό του, την έχει απόλυτη ανάγκη ο άνθρωπος. Είναι η πηγή ζωής. Είναι το ανέσπερο φως της ελπίδας.

Τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία μιας νέας αφετηρίας για τον άνθρωπο. Τον βιομηχανοποιημένο άνθρωπο ο οποίος έχει εμπλακεί στα γρανάζια της καθημερινότητας για την επιβίωση εγκαταλείποντας την πνευματική διάσταση της ύπαρξής του.

Είναι η ευκαιρία που μας δίνεται για να χαράξουμε μια νέα πορεία αναζήτησης των εσωτερικών δυνάμεων του  ανθρώπου που κρύβουμε μέσα μας και τις οποίες  καθυποτάσσουμε σε δράσεις εφήμερες και σε πράξεις που στερούνται αγαπητικής προοπτικής προς το συνάνθρωπο και  τον προορισμό μας.

Η γέννηση του Χριστού  δίνει  τη δυνατότητα της καθαρότητας της ψυχής και της αποτίναξης από πράξεις και σκέψεις που καθηλώνουν την ανθρώπινη υπόσταση και ξεθωριάζουν την εικόνα του.

Είναι  ευκαιρία να επιστρέψει ο άνθρωπος στις πανανθρώπινες αξίες τις οποίες ξέχασε μέσα στη δίνη των καιρών, όπου η οικονομική και κοινωνική κρίση, αποτελούν το κεντρικό ενδιαφέρον της ζωής του Είναι η ανάγκη επιβίωσης του που κλέβει την πραγματική, ουσιαστική ζωή του.

Όμως μέσα από την κρίση αξιών και αρχών υπάρχει ελπίδα της γέννησης του Χριστού. Υπάρχει το φως που ανατέλλει για να αφυπνίσει τις ψυχές εκείνες που θα δεχτούν τις ζωηφόρες αχτίδες του. Γιατί το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ  κι επί γης ειρήνης ευδοκία» είναι μήνυμα ζωής για κάθε άνθρωπο αυτού του ταλαιπωρημένου πλανήτη. Είναι το χαρμόσυνο μήνυμα που έρχεται μυήσει τον άνθρωπο στο μυστήριο της σωτηρίας και της λύτρωσης μέσα από τη δύναμη της ενανθρώπησης του Σωτήρα Χριστού.