Η Γιορτή της Μητέρας

8.5.2016

Η Γιορτή της Μητέρας σήμερα τιμά τις «μαμάδες» και την μητρότητα και όπως κάθε χρόνο στην Ελλάδα γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Από την αρχαία Ελλάδα έρχονται οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας, καθώς συναντάμε την μητέρα Γη (Γαία), σύζυγο του Ουρανό, η οποία είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Στη συνέχεια η λατρεία περνά στη Θεά Ρέα, κόρη της Γης και σύζυγο του Κρόνου, που λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται ότι είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Παράλληλα θεωρείται η θεά της γης και της γονιμότητας, στην οποία οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές κάθε άνοιξη.

Στον σύγχρονο κόσμο η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και αμερικανικό κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Η Julia Ward Howe διοργάνωσε το 1970 μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή συνδέθηκε με τη εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου) και ξεκίνησε να γιορτάζεται το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Ο εορτασμός όμως ατόνησε κατά τη δεκαετία του 1960 και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Όπως λέει μια παλιά ρήση «Ο Θεός έφτιαξε τη μητέρα γιατί δεν μπορούσε να είναι παντού»

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!