Η Δανία θέτει ζήτημα αναθεώρησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

27.12.2015

Εν μέσω της κατακραυγής που έχει προκαλέσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων αιτούντων άσυλο, ο Δάνος πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την αναθεώρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το καθεστώς των Προσφύγων ώστε να «προσαρμοστεί» στα σημερινά δεδομένα.

«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί ή επιδεινωθεί […] θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να συζητήσουμε -και η Δανία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της- για να προσαρμόσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού» είπε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στο τηλεοπτικό κανάλι TV2.

Για τον Δανό πρωθυπουργό -η κυβέρνηση του οποίου στηρίζεται στο Κοινοβούλιο από το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα- το θέμα δεν είναι να αμφισβητηθούν τα θεμέλια της Σύμβασης που υπογράφηκε το 1951, αλλά να διευκρινιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στην πρώτη χώρα εγκατάστασής τους.

«Αν κάποιος διέμενε στην Τουρκία για δύο ή τρία χρόνια, βρίσκοντας εκεί καταφύγιο από τον πόλεμο, θα μπορεί να πάει στην Ευρώπη και να ζητήσει άσυλο; Οι σημερινοί κανόνες το επιτρέπουν, όμως θα πρέπει να το συζητήσουμε» συνέχισε.

Ο Δανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απόφαση για μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στην Ευρώπη έχουν φτάσει μόνο φέτος σχεδόν 1 εκατομμύριο μετανάστες.

Στη Δανία, η κυβέρνηση του Ράσμουσεν υπερασπίζεται αμφιλεγόμενο σχέδιο με βάση το οποίο θα κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία των μεταναστών για να καλυφθούν τα έξοδα της φιλοξενίας τους.

Από τις αρχές του έτους μέχρι τον Νοέμβριο έχουν φτάσει στη χώρα περισσότεροι από 18.000 αιτούντες άσυλο, δέκα φορές λιγότεροι απ’ ότι στη γειτονική Σουηδία που αναμένει ότι ο αριθμός των προσφύγων στο έδαφός της θα αγγίξει τους 190.000.

Πηγή: in.gr