Η ΔΕΗ έδωσε εντολή σε εισπρακτική να κυνηγήσει τους οφειλέτες

Το κυνήγι για το… μάζεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ που φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει και επίσημα το αμέσως επόμενο διάστημα η κοινοπραξία υπό την εταιρεία Qualco UK, καθώς χθες δόθηκε το πράσινο φως από το Δ.Σ. της Επιχείρησης.

Η σύμβαση θα έχει διάρκεια ωσότου εξοφληθούν τα διακανονισμένα χρέη που θα συνάψει ο σύμβουλος και όσον αφορά στην αμοιβή της κοινοπραξίας, θα κυμαίνεται ανάλογα με το ποσό που θα καταφέρει να εισπράξει για λογαριασμό της ΔΕΗ. Για παράδειγμα, αν εισπράξει ποσά 100 εκατ. ευρώ από ενεργούς πελάτες, το ποσοστό της πληρωμής του θα είναι 8%, δηλαδή 8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, τα της… διαχείρισης θα έχει καθαρά ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος «FINACITY CORPORATION» που ειδικεύεται άλλωστε στις τιτλοποιήσεις χρεών και θα συμμετέχει στην κοινοπραξία εισφέροντας εμπειρία στη διαχείρισή τους.

Οπως σημειώνεται στον διαγωνισμό, ο σύμβουλος θα πρέπει:

  • Να εκπονήσει αναλυτικό πλάνο υλοποίησης υπηρεσιών
  • Να αναπτύξει στρατηγική διαχείρισης οφειλών και να καθορίσει συστηματικές δράσεις διαχείρισής τους
  • Να μελετήσει την εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης, τιτλοποίησης απαιτήσεων
  • Να σχεδιάσει πλαίσιο υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων και να υποστηρίξει την υλοποίησή τους
  • Να αναλάβει τη διαχείριση επιλεγμένου τμήματος πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μνημόνιο συνεργασίας

Την ίδια ώρα, η Επιχείρηση υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας τριετούς διάρκειας με τη Solaris Bus & Coach, με σκοπό να διερευνήσουν τη δυνατότητά τους στην παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένων λύσεων συγκοινωνιακών αναγκών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές, όπου θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Διαπραγματεύσεις για λιγνιτικές μονάδες

Από χθες βρίσκεται στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο, προκειμένου σήμερα και αύριο να συμμετάσχουν στη διάσκεψη με θέμα «Lignite case».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα διαπραγμάτευσης του ΥΠΕΝ αναμένεται να παρουσιάσει στην DG COMP την πρότασή της για το τελικό «πακέτο» των μονάδων που θα βγουν στο market test, ενώ αναμένεται να ζητήσει και αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ της ΔEΗ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ και οι δανειστές έχουν συμφωνήσει ήδη στην παραχώρηση της μονάδας Μελίτη 1 και τη δεύτερη μονάδα επίσης στη Μελίτη της Φλώρινας, τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 αλλά και τα ορυχεία που συνοδεύουν τις μονάδες (Βεύη, Αχλάδα, πιθανόν το Κλειδί αλλά και τα ορυχεία της Μεγαλόπολης). Κύκλοι υποστηρίζουν πως η ομάδα διαπραγμάτευσης θα ζητήσει, επίσης, τη χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕH είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή να αναβαθμίσει τον ΑΗΣ Αμυνταίου μετά το τέλος των 32.000 ωρών λειτουργίας, προκειμένου να μείνει στο λιγνιτικό δυναμικό της Επιχείρησης.

Ελεύθερος τύπος