Η δημοσκόπηση που αναστάτωσε το πολιτικό σύστημα στο Δήμο Ωρωπού

Του Ανδρέα Κάτσενου

Πολιτικός αναβρασμός επικρατεί στο Δήμο Ωρωπού μετά την πληροφόρηση ότι διενεργήθηκε δημοσκόπηση από μεγάλη εταιρία ερευνών η οποία διερεύνησε τα ποσοστά των υποψηφίων και φερόμενων ως υποψηφίων για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε πρώτη ανάγνωση αυτό είναι αναμενόμενο σε μια μικρή κοινωνία, όπου όλοι βγήκαν στους δρόμους αλαλάζοντες ότι «γίνεται δημοσκόπηση που κράτησε είκοσι λεπτά και μας ρωτούσαν για τα πάντα». Φυσικά για να βγάλεις άκρη για το τι πραγματικά έγινε χρειάστηκε διασταύρωση στοιχείων.

Βεβαίως ότι κάποιος αποφάσισε, μεσούντος του καλοκαιριού, να διενεργήσει δημοσκοπική έρευνα δεν είναι και ό,τι καλύτερο, όταν μάλιστα δεν έχει ξεκαθαρίσει καν το τοπίο των υποψηφίων και ποιος θα μετάσχει σε ποιο ψηφοδέλτιο. Ήταν όμως μια ευφυέστατη κίνηση  γιατί κατόρθωσε να αναστατώσει το σύμπαν. Κυρίως να ξυπνήσει και να προσγειώσει τους επίδοξους υποψηφίους ότι άρχισε η προεκλογική περίοδος και τα αστεία τελείωσαν. Να τους μετρήσει και να τους θέσει μπροστά στο καθρέφτη της πραγματικότητας.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο από την έρευνα που διέρρευσε είναι ότι ο νυν Δήμαρχος κ. Θωμάς Ρούσσης, παρά τα όσα ακούγονται περί καταποντισμού του, διατηρεί τις δυνάμεις του και έχει «δεξαμενές», ώστε να τις ενισχύσει.

Το τρίτο είναι ότι, ο υποψήφιος δήμαρχος Ωρωπού κ. Διονύσης Καμπιώτης με τρεις μόλις μήνες από την ημέρα που εξήγγειλε την κάθοδο του στις εκλογές, όχι απλώς μετριέται αλλά βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ένα πολύ μεγάλο  ποσοστό,  κερδίζει σε αναγνωρισιμότητα και φλερτάρει δυνατά για το δεύτερο γύρο των εκλογών του Μαΐου του 2019.

Έκπληξη αποτελεί η Τρίτη θέση που καταλαμβάνει ο φερόμενος ως εν δυνάμει Δήμαρχος, ο άνθρωπος που ασκεί αντιπολίτευση στη σημερινή Δημοτική Αρχή ο κ. Γιώργος Γιασημάκης. Εάν τα στοιχεία είναι αληθή, τότε η Τρίτη θέση θα πρέπει να προβληματίσει τα μέλη της «Δυναμικής Πολιτείας» και να μελετήσουν τον τρόπο που θα ελιχθούν προεκλογικά, ώστε αυτή τη φορά να καταφέρουν να επικοινωνήσουν σωστά και να περάσουν στον κόσμο τα σχέδια και το όραμα της παράταξης.

Φυσικά στην έρευνα εμφανίζεται με πολύ υψηλό ποσοστό και ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιάννης Οικονομάκος, κάτι το οποίο προκάλεσε έκπληξη, καθώς ο ίδιος δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να διεκδικήσει τη Δημαρχεία. Ο χρόνος θα δείξει «του λόγου τω αληθές». Όμως εάν δεν κατέβει, που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι του και ποιος θα επωφεληθεί; Το λογικό είναι ο κ. Καμπιώτης και σε τι ποσοστό;

Ακολουθούν οι κ. Δ. Κιούσης και Β. Ηλιάσκος, οι οποίοι επισήμως δεν έχουν δηλώσει ότι θα κατέβουν στις εκλογές.  Εάν όμως κατέβουν τι ποσοστό θα λάβουν; Κι αν δεν κατέβουν αυτόνομα, με ποιόν θα συμμαχήσουν και θα πάρει το ποσοστό τους που φαίνεται ότι είναι καθαρά προσωπικό. Επίσης σημαντικό είναι ότι στην έρευνα δεν συμπεριλήφθηκε το όνομα του  κ. Κ. Λίτσα, ο οποίος δηλώνει ότι θα σχηματίσει ψηφοδέλτιο και θα κατέβει στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφουν την εικόνα της στιγμής και όλα μπορούν να αλλάξουν άρδην, είτε από τις συμμετοχές των ψηφοδελτίων,  είτε από τα άτομα που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων, είτε από μια στιγμιαία αστοχία κάποιου υποψηφίου ή μια θετική πολιτική πράξη του. Άρα όλα είναι ανοιχτά και ευμετάβλητα.

Εκείνο για τα οποίο κανείς δεν μιλά είναι τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας τα οποία ακόμη δεν έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργαστεί και έχουν να κάνουν με την εικόνα της Δημοτικής Αρχής στην διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά και τις απόψεις των πολιτών όσον αφορά σημαντικά προβλήματα του τόπου. Όπως για παράδειγμα η διαχείριση των απορριμμάτων, η  αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ΧΥΤΥ, ο Βιολογικός, η ανάπτυξη,   καθώς και άλλα θέματα-προβλήματα, που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία.

Τα στοιχεία αυτά σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν τη βάση για το σχεδιασμό της στρατηγικής που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές εκείνος ο «γνωστός-άγνωστος» που παρήγγειλε την έρευνα. Στοιχεία σημαντικά πάνω στα οποία θα χτίσει το πολιτικό λόγο και το πρόγραμμά του.

Σε κάθε περίπτωση η δημοσκόπηση σήκωσε πολύ σκόνη, δημιούργησε αναστάτωση και προβλημάτισε τους υποψηφίους και μη Δημάρχους. Μόνο που όλα αυτά αποτυπώνουν τη στιγμή και η πορεία μέχρι τις εκλογές είναι μακριά και δύσβατη για όλους όσους συμμετάσχουν σε μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες και σημαντικά προβλήματα.