23.11.2015
Εξαιρετικά κρίσιμη αναμένεται για την κυβέρνηση η εβδομάδα που διανύουμε, καθώς έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά σοβαρών θεμάτων στα οποία θα πρέπει να λάβει και αντίστοιχες σκληρές αποφάσεις.
Η κυβέρνηση, η οποία πλέον διαθέτει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της εσωκομματικής της ομαλότητας και της ανάγκης να φέρει νομοσχέδια, όπως το ασφαλιστικό, τη φορολογία των αγροτών και το προσφυγικό, ενώ ήδη στη Βουλή έχει κατατεθεί ο νέος Προϋπολογισμός ο οποίος είναι καθαρά φοροεισπρακτικός και, ουδόλως, αναπτυξιακός.
Αυτή την ώρα στη Βουλή, υπό την προεδρεία του Αλ. Τσίπρα, συνεδριάζει η εβδομαδιαία άτυπη ομάδα παρουσία κορυφαίων υπουργών, προκειμένου να γίνει ένας “μίνι απολογισμός” των εξελίξεων και να συζητηθεί η ατζέντα της εβδομάδας.
Βεβαίως όλα δείχνουν ότι η εβδομάδα θα ξεκινήσει ευχάριστα για την κυβέρνηση, καθώς απόψε το Eurogroup αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης και να εκταμιευθούν 12 δισ. ευρώ-10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα άλλα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης. Και μπορεί κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μάλιστα, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, να εξέφραζαν την αισιοδοξία πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία, βάσει όλων των ενδείξεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα», εν τούτοις, όλοι φοβούνται την τελευταία στιγμή μη συμβεί το αναπάντεχο.
Ισορροπίες
Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ξορκίζει σ’ όλους τους τόνους τα σενάρια περί Οικουμενικής κυβέρνησης. Και διαμηνύει ότι «κυβερνάμε με τους 153 και υλοποιούμε τον πολιτικό μας σχεδιασμό».
Αυτό είναι το επιθυμητό για την ισχνή κυβερνητική συμμαχία, γιατί το ασφαλιστικό και η φορολόγηση των αγροτών αποτελούν βόμβες μεγατόνων που σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να σκάσουν και μάλιστα από δικούς τους βουλευτές στα χέρια της.
Ήδη βουλευτές που προέρχονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις ή αγροτικές περιοχές έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν νομοσχέδια τα οποία κάθε άλλο παρά στηρίζουν τους αδύναμους. Είναι νέα μέτρα που επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση των πολιτών και αλλάζουν την ζωή τους για τις επόμενες δεκαετίες με βίαιο τρόπο.
Η πίεση, λοιπόν, που αναμένεται σε βουλευτές και στελέχη οδήγησε στο «άνοιγμα» του πρωθυπουργού προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Το ότι μίλησε, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για μια μίνιμουμ συνεννόηση στα “καυτά” θέματα, όπως το ασφαλιστικό αλλά και το προσφυγικό, δεδομένου ότι το… παζλ της “επόμενης μέρας” δεν είναι καθόλου εύκολο.
Μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ… τα σπουδαία
Σύμφωνα με πληροφορίες από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται τα δύσκολα να συζητηθούν αυτή την εβδομάδα αλλά να μην έρθουν στη Βουλή και να έρθουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Βεβαίως υπάρχει και μια άλλη εξήγηση, που λέει ότι τότε, όλοι θα ασχολούνται με την επέτειο για το θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου και τις πιθανές γνωστές καταλήψεις και διαδηλώσεις των μαθητών και των φοιτητών, οπότε θα είναι μια «βολική» στιγμή για να περάσει η κυβέρνηση τα «δύσκολα» που θέλει όσο πιο “αθόρυβα” γίνεται.
Με την επιστροφή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είτε θα καλέσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα που απασχολούν, είτε θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, για την πραγματοποίηση σύσκεψης υπό την προεδρία του.
Το προσφυγικό
Ασφυκτικές, εξακολουθούν να είναι και οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και για το ζήτημα των προσφυγικών εισροών. Με αντικείμενο το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε χθες, ταυτόχρονα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Αυστριακό Καγκελάριο Β. Φάινμαν, κυρίως για τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που θα διεξαχθεί στις 29 του μήνα.
Ο πρωθυπουργός θεωρείται δεδομένο ότι μίλησε για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση που έλαβαν οι αρχές της Σερβίας, της Κροατίας και των Σκοπίων να δέχονται πρόσφυγες μόνο από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Χώρες, που απαγόρευσαν την δίοδο από τις χώρες τους, σε μετανάστες από το Πακιστάν, Ιράν, Μπαγκλαντές, Μαρόκο, κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, με την ένταση να φτάνει στα ύψη.