Η ΕΕ θωρακίζεται κατά της τρομοκρατίας

25.03.2016

Η Ευρώπη θωρακίζεται ενάντια στη τρομοκρατία. Τα χτυπήματα σε Παρίσι και Βρυξέλλες ανέδειξαν ένα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Οι 28 υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων  και Δικαιοσύνης οι οποίοι συναντήθηκαν στον απόηχο του μακελειού των Βρυξελλών με τους 31 νεκρούς και τους 350 τραυματίες που συναντήθηκαν, χθες, στη βελγική πρωτεύουσα προχώρησαν στη λήψη αποφάσεων για να βελτιώσουν την ασφάλεια της ΕΕ.

Στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσαν ομόθυμη είναι η απόφασή τους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της τρομοκρατίας και να προχωρήσουν την καταπολέμησή τους. Έλαβαν μια σειρά αποφάσεων πάνω στις οποίες θα χτιστεί το σύστημα ασφάλεια της ΕΕ. Συγκεκριμένα αποφάσισαν την ταχύτατη ολοκλήρωση της νομοθεσίας που αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 

  1. Να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως.
  2. Να ολοκληρωθεί ταχέως η νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ό,τι αφορά:
  • Τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν,
  • Τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων,
  • Την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών,
  • Την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, Την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων,
  • Την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών
  • Την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Είναι πλέον γεγονός ότι η Ευρώπη μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Παρίσι και Βρυξέλλες δεν θα είναι η ίδια. Θα χρειαστεί χρόνος για να συνέλθει η κοινωνία .Και το βέβαιον είναι ότι οι ανοιχτές κοινωνίες δεν θα είναι και τόσο ανοιχτές στο μέλλον.

Μπλόκο σε skype, e-mails και διαδίκτυο

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Γκενς υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των συστημάτων πληροφοριών, όπως π.χ. το σύστημα Σένγκεν και η βάση δεδομένων της Interpol.

«Είναι σημαντικός ο κοινός αγώνας για το άνοιγμα του Διαδικτύου, σχετικά με τις επικοινωνίες που δεν είναι οι “κλασικές”, καθώς κι η επικοινωνία μέσω Skype», συμπλήρωσε ο Χενς επισημαίνοντας πως η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισ ότι η Επιτροπή έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, συντονισμού και έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν μετά τις προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στην Europol και έχουν εξασφαλισθεί πρόσθετοι πόροι για αυτό.