Η Ειδομένη δεν θα ανοίξει – Χώρα εγκατάστασης για τους πρόσφυγες και όχι πέρασμα η Ελλάδα

3.3.2016

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προέβη σε μια σοκαριστική παραδοχή για το προσφυγικό, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Απευθυνόμενος στους έκπληκτους Δημάρχους, είπε ότι θα κρατήσει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους μετανάστες-πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρόκειται να παραμείνουν στην χώρα μας για το εν λόγω διάστημα.

Ελλάδα είναι τόπος εγκατάστασης πλέον και όχι πέρασμα

Ο Γ. Μουζάλας παραδέχθηκε επίσης ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης των μεταναστών-προσφύγων, από χώρα transit που ήταν μέχρι τώρα.

 «Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους» είπε χαρακτηριστικά,  ενώ επισήμανε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό.

«Η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα ταυτόχρονα» είπε ο κ. Μουζάλας σε μια προσπάθεια του να τονίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αιφνιδιάζοντας την Ελλάδα και βρίσκοντας την απροετοίμαστη.

Νωρίτερα, παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ ο κ. Μουζάλας.

Διαχειρίσιμο είναι το πρόβλημα!

Οι περιφερειάρχες διατύπωσαν τις ανησυχίες τους και ο κ. Μουζάλας προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας:

 «Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση» είπε.

Ανακοίνωσε ότι για διαμονή-διατροφή των προσφύγων-μεταναστών θα διανείμει 20.000 voucher.

Παράλληλα, ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ιδίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, δηλαδή, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.