«Η Εκκλησία Αγκαλιάζει Τον Αυτισμό» με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου Β’

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β’ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Η Εκκλησία Αγκαλιάζει Τον Αυτισμό», το Σάββατο 5 Μαΐου,  στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

«Η Εκκλησία βοηθάει τον άνθρωπο, τον γονιό, τον δάσκαλο, το ίδιο το παιδί που έχει ιδιαιτερότητες και ικανότητες αυξημένες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών και Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής.

Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η δράση της κας. Μαρίας Κασαμπαλάκου, μητέρας ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού και συγγραφέας των βιβλίων «Αυγερινός, μια ιστορία για την αγάπη και τον αυτισμό» και «Αγαπώντας τον αυτισμό». Μια γυναίκα σύμβολο που δίνει τη ζωή της για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και την Πολιτεία για το πρόβλημα του αυτισμού και την αντιμετώπισή του. Μια γυναίκα που καθημερινά δίνει μάχη για να δημιουργήσει στον Δήμο Ωρωπού Δομή Β/βάθμιας Εκπ/σης ΕΑΕ

Ο Μακαριότατος, χαιρέτισε την προσπάθεια της κας Κασαμπαλάκου και τόνισε ότι «Η Εκκλησία, που δέχεται κάθε είδους δυσκολία, δε θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια της και τα αυτιά της και να μην φροντίσει, με όποιον τρόπο μπορεί, ή να μην σταθεί πλάι στον άνθρωπο που αγωνίζεται».

Επίσης ανέφερε ότι η Εκκλησία θα λειτουργήσει στα Άνω Πατήσια  Νηπιαγωγείο για 40 παιδιά με αυτισμό, ενώ στο Βαρνάβα σε έκταση 50 στρεμμάτων σχεδιάζει να δημιουργήσει Δευτεροβάθμια Δομή για 80 παιδιά, με παράλληλες δομές στήριξης ,όπου τα 40 θα μπορούν να διαμένουν εντός του χώρου.

Χαιρετισμό απηύφθηνε και η κα. Αναστασία Κατσούγκρη, Ειδική Παιδαγωγός, συγγραφέας, Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ μίλησαν ειδικοί θεραπευτές και παιδοψυχίατροι.

Συγκινητική ήταν και η παρέμβαση της συμπολίτισσάς μας κας Εύης Βρούβα, Ψυχολόγου, Ειδικής Παιδαγωγού, η οποία μίλησε για την ψυχοσύνθεση αυτών των παιδιών.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με «Ωδές στην  Κυρία Θεοτόκο», από την υψίφωνο ερμηνεύτρια Αθηνά Χιώτη, με μουσικό συνοδευτικό σύνολο.

Παρέστησαν, ακαδημαϊκοί, ιατροί, ειδικοί θεραπευτές, κλήρος και πλήθος κόσμου.

Η Μαρία Κασαμπαλάκου, η Μαρία Λευτάκη και η Μαρία Παπαδοπούλου, διάβασαν αποσπάσματα από τα ημερολόγιά και τα βιβλία τους, ενώ ο Νικόλας από την Καλαμάτα και ο Τζιμάκος, δύο υπέροχα αγόρια με αυτισμό, συμμετείχαν στην παρουσίαση. Το μεγάλο μήνυμα από τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση ήταν ξεκάθαρο: Εστίασε σε αυτά που μπορείς! Μην ασχολείσαι με αυτά που δεν μπορείς! 

Φωτογραφίες: Λευτέρης Ντρίζος