Η εκλογή Μητσοτάκη ανοίγει την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ;

13.1.2016

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, καθώς εξυφαίνονται σενάρια συνεργασιών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.

Ήδη καταγράφονται δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, ενώ στο παρασκήνιο υπάρχουν ζυμώσεις και διαβουλεύσεις που συνηγορούν ότι η εκλογή Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία και εξέφραζε τις προθέσεις εσωτερικών κι εξωτερικών παραγόντων.

Προφανώς αυτό αντιλήφθηκε και ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι σκέφτηκε σοβαρά να αποχωρήσει από την κούρσα διαδοχής. Κι όπως αποδεικνύεται υπήρχε ένα απόλυτα οργανωμένο σχέδιο το οποίο ξεδιπλώνεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία.

Η εκλογή Μητσοτάκη δεν ταράζει τυχαία τα λιμνάζοντα πολιτικά νερά, όπως και οι ξαφνικοί πολιτικοί έρωτες με άλλους πολιτικούς χώρους. Άλλωστε, όπως τονίζουν, η απήχηση του κ. Μητσοτάκη οφείλεται στον πολιτικό και προγραμματικό του λόγο και με βάση αυτήν την γραμμή θα κινηθεί για να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις.

Όπως δεν είναι τυχαίο ότι επέμεινε και σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λ. Γρηγοράκος ότι δεν αποκλείονται διαρροές προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως η εκλογή του είναι θετικό γεγονός. Χαρακτήρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ,  υπερβολή την δήλωση Γεννηματά ότι χωρίζει άβυσσος το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. θυμίζοντας ότι μέχρι πριν λίγους μήνες συγκυβερνούσαν.

Είπε, ακόμη, πως η εκλογή Μητσοτάκη αποτελεί κίνδυνο για την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα κόμματα του κεντρώου χώρου και πως ο ίδιος κτυπά καμπανάκι. Ο κ. Γρηγοράκος είναι έμπειρος πολιτικός και επί χρόνια στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι φρόντισε να επαναλάβει τις απόψεις του παρά τις διευκρινήσεις που κλήθηκε να δώσει και το γεγονός ότι υπήρξε συζήτηση για διαγραφή του.

Ο κ. Γρηγοράκος και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα πρέπει όλα τα κόμματα του χώρου να αυτοδιαλυθούν και να δημιουργήσουν ένα μεγάλο κόμμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε έναν φορέα το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις του χώρου, είναι το ερώτημα που τίθεται.

Το Ποτάμι θα αποφασίσει στο Συνέδριο του στις 26 Φλεβάρη. ήδη, στο παρασκήνιο ακούγεται ότι βουλευτές από το Ποτάμι σκέφτονται συνεργασία με την ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.