Η ΕΚΤ κάνει λόγο για «χαμένη γενιά»

18.6.2016

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον της νέας γενιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως καταγράφονται σε δηλώσεις του κορυφαίο στέλεχος  της ΕΚΤ καθώς μιλάει για «χαμένη γενιά»χωρίς κάποιο ουσιαστικό φως στον ορίζοντα εξαιτίας της δυστοκίας να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την πιθανότητα να υπάρξει μια «χαμένη γενιά» στην Ευρώπη αν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών δεν επιταχύνουν τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η ανεργία των νέων ξεπερνά (σε ποσοστό) τη συνολική ανεργία σε όλες τις χώρες […] Αυτό ταλανίζει ήδη την οικονομία γιατί οι νέοι που θέλουν να εργαστούν αλλά δεν βρίσκουν δουλειά εμποδίζονται να αναπτύξουν τις ικανότητές τους», δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σε ομιλία του στο Βερολίνο.

«Για να αποφύγουμε την εμφάνιση μιας χαμένης γενιάς πρέπει να δράσουμε γρήγορα», πρόσθεσε ο Κερέ.

Ο Γάλλος οικονομολόγος χαιρέτισε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας σε πολλές χώρες όπου «η ακαμψία θεωρείτο ιδιαίτερα σοβαρή», κάνοντας λόγο για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, ακόμη και τη Γερμανία πριν από μια δεκαετία και πλέον.

Όμως η Γαλλία, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της ΕΕ «έχει μείνει πίσω και μολονότι συζητείται αυτήν την περίοδο μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, θα πρέπει να δούμε αν είναι αρκετά φιλόδοξη» για να δώσει ώθηση στην απασχόληση, σημείωσε.

Ο Κερέ επέκρινε επίσης τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για τη μεταρρύθμιση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της νομισματικής και οικονομικής ένωσής μας χρειαζόμαστε διευρυμένες και καλά ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις τόσο στις χώρες-μέλη όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις χρειαζόμαστε τώρα», υπογράμμισε.

Πηγή ΑΠΕ/Γαλλικό