Η ΕΛΒΙΟΚ Α.Ε. σπάει τη σιωπή της: “Απόλυτα ασφαλής ο ΧΥΤΒΕΑ-ΧΥΤΒΑ στο Δήμο Τανάγρας”

στο ΣχηματάριΑπολύτως ασφαλής είναι η εγκατάσταση του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, που κατασκευάζεται, στην περιοχή της Κεραμιδέζας της Δημοτικής Κοινότητας Τανάγρας, του Δήμου Τανάγρας, τόνισαν ο υπεύθυνος της κατασκευάστριας εταιρίας που προχωράει την ιδιωτική επένδυση Παναγιώτης Σκιαδάς, αλλά και ο υπεύθυνος της κατασκευής του έργου Στυλιανός Λεκκός, κατά την ενημέρωση που έκαναν, την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στους υγειονομικούς, του Κέντρου Υγείας Οινοφύτων.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε,  μετά από αίτημα της Διευθύντριας της μονάδας υγείας κας Χριστίνας Μεντή. Ήταν επιτακτική ανάγκη να καταγραφούν και οι θέσεις της εταιρίας, η οποία το τελευταίο διάστημα  έχει στοχοποιηθεί και οι πολίτες  καθημερινά διατυπώνουν, προς το ιατρικό προσωπικό,  τις έντονες ανησυχίες τους για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ. Αντίθετη στη κατασκευή είναι η Δημοτική Αρχή, η Αντιπολίτευση, κόμματα και φορείς.

Η εταιρία, ανταποκρίθηκε ευγενικά και άμεσα, στο αίτημα καθώς, μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε μόνο την μια πλευρά του νομίσματος, αυτή που εξέφραζαν ο Δήμος και η Περιφέρεια, καθώς και οι τοπικοί φορείς που ήταν και είναι κάθετα αντίθετοι στη κατασκευή του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, στα όρια του δήμου Τανάγρας. Αντιθέτως, η θέση και τα επίσημα στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρίας ΕΛΒΙΟΚ Α.Ε. ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό με συνέπεια,  να έχει δημιουργηθεί, ένα έντονο κλίμα αντίδρασης, που έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Μάλιστα στις 30 Μαρτίου, το μεσημέρι, αναμένεται να διοργανωθεί από το Δήμο Τανάγρας, μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στην περιοχή της Κεραμιδέζας.

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Σκιαδάς, επί δύο και πλέον ώρες, παρουσίασε όλα τα στοιχεία της επένδυσης και απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις και της εφημερίδας «Άποψη τώρα», του ιατρικού προσωπικού το Κ.Υ.  αλλά και φορέων της περιοχής, έτσι ώστε να ακουστεί με καθαρότητα και η θέση της εταιρίας η οποία έχει στοχοποιηθεί ότι επιχειρεί να καταστρέψει την περιοχή με την εν λόγω επένδυση.

Ο κ. Σκιαδάς τόνισε ότι «υπάρχει μονομερής ενημέρωση» έχοντας ευθύνη και η ίδια η εταιρία και έκανε λόγο για «συκοφαντίες που εκπορεύονται από εκείνους που στην αρχή είχαν συνηγορήσει στην κατασκευή του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2018, παρουσία του τότε Περιφερειάρχη  Κώστα Μπακογιάννη, όπου είχαν δώσει τα χέρια να προχωρήσει το έργο. Όλοι ήταν ενήμεροι, είπε, γνώριζαν για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ και το είχαν αποδεχτεί, καθώς ήταν προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση του Βιομηχανικού Πάρκου από την Ε.Ε.».

Επεσήμανε ότι η εγκατάσταση που κατασκευάζεται στη θέση Κεραμιδέζα δεν έχει καμία σχέση χρονικά με την κατασκευή του Βιομηχανικού Πάρκου.  Ούτε είχε ποτέ, καθώς η διαδικασία του Βιομηχανικού Πάρκου είναι χρονοβόρα στην υλοποίησή της, που μπορεί να πάρει και χρόνια. Ενώ η κατασκευή του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ είναι μια διαδικασία πολύ πιο σύντομη, καθαρά ιδιωτική επένδυση, συνολικού προυπολογισμού 31,9 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού είναι και αναγκαία, καθώς η χώρα μας, κάθε χρόνο δέχεται, βαριά πρόστιμα από την Ε.Ε. γιατί δεν έχει κατασκευάσει ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ για την διαχείριση των Βιομηχανικών Αποβλήτων.

Υποστήριξε ότι ο Δήμος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας που διαχειρίζεται την κατασκευή του Βιομηχανικού Πάρκου, χωρίς, όπως και η Περιφέρεια, να συνεισφέρουν, ούτε ένα ευρώ, στην κατασκευή του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ και του Βιομηχανικού Πάρκου. Ο Δήμος δεν συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ θα έπρεπε.

Μάλιστα, επεσήμανε, σε σχετική ερώτηση, ότι στο αρχικό σχέδιο είχε προβλεφθεί ο Δήμος να έχει αντισταθμιστικά οφέλη,  από τη διαχείριση του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, όπου τα χρήματα θα πήγαιναν σε σχετικό λογαριασμό και μαζί με την εταιρία θα διατίθονταν σε έργα κοινωνικής ωφέλειας της περιοχής.

Όσον αφορά την κατηγορία για το ότι θα είναι ο κατασκευαστής και διαχειριστής της μονάδας, δηλ. ελεγκτής και ελεγχόμενος το ίδιο πρόσωπο, άρα δεν θα υπάρχει το στοιχείο της αντικειμενικότητας για τη λειτουργία της μονάδας και της προστασίας του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής, ο κ. Σκιαδάς ανέφερε ότι «η εταιρία έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία, καλούσε και καλεί, το Δήμο και την Περιφέρεια, να ορίσουν  δικό τους διεθνή ελεγκτή, τόσο στο στάδιο της κατασκευής, όσο και εν συνεχεία κατά τη λειτουργία του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, τον οποία θα πληρώνει η εταιρία, χωρίς ποτέ να υπάρξει απάντηση. Η πρόταση παραμένει στο τραπέζι και, εφόσον απαντήσει θετικά ο Δήμος και η Περιφέρεια, μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί».

«Είμαστε μια μεγάλη, σοβαρή και αξιόπιστη εταιρία» είπε ο κ. Σκιαδάς «που θέλουμε την εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής και σε καμία περίπτωση την καταστροφή της. Θέλουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Έχουμε επενδύσει πολλά δις ευρώ στηn περιοχή. Σήμερα απασχολούμε χιλιάδες εργαζόμενους σε μια περιοχή άναρχα δομημένη βιομηχανικά, στην οποία θέλουμε να συνεισφέρουμε, καθώς είναι δεδομένο το περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να λυθεί. Να φτιάξουμε μια βιομηχανία κατά το δυνατόν περισσότερο φιλική στους κατοίκους της περιοχής, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και να αναπτυχθούν οι γύρω πόλεις, όπως γίνεται σε όλο το αναπτυγμένο βιομηχανικά κόσμο».

«Σήμερα, τα βιομηχανικά απόβλητα, τα οποία ξεκαθαρίζω, είπε, με κατηγορηματικό τρόπο δεν είναι τοξικά»  είναι εναποθετημένα  σε διάφορες περιοχές και ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος.

Για να υπάρξει μια οργανωμένη βιομηχανική ζώνη αναγκαία προϋπόθεση είναι η συγκέντρωση των βιομηχανικών αποβλήτων σε ένα χώρο, απολύτως, ελεγχόμενο, όπου θα γίνεται η εναπόθεσή τους με ασφαλή επιστημονικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Να σημειώσουμε», υπογράμμισε, «ότι στο χώρο αυτό θα εναποτίθενται μόνο ανόργανα βιομηχανικά απόβλητα, τα οποία δεν μπορούν με την βροχή να αποσυντεθούν και να περάσουν στο υπέδαφος. Άρα δεν τίθεται θέμα περιβαλλοντικής μόλυνσης του υπεδάφους.

Εκεί θα εναποθετηθούν 59 χιλιάδες βαρέλια βιομηχανικά απόβλητα τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε χώρο της ΕΛΒΑΛ σκεπασμένα με ειδικές μεμβράνες και άγνωστος αριθμός άλλων άναρχα διασκορπισμένων σε όλη την περιοχή».

Αναφορικά με την αλατώδη σκωρίαση ανέφερε ότι «στόχος είναι να κατασκευαστεί ειδικό εργοστάσιο με περιστρεφόμενους φούρνους, όπου θα γίνεται επεξεργασία και θα αποδίδεται αλάτι και ένα μικρό ποσοστό κατάλοιπα μειώνοντας κατά πολύ τις ποσότητες των βιομηχανικών αποβλήτων. Ενώ στόχος παράλληλα είναι και ένα εργοστάσιο για την επεξεργασία των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, ώστε να υπάρχει μια συνολική αντιμετώπιση των αποβλήτων για την προστασία του περιβάλλοντος».

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη θέση, ο κ. Σκιαδάς είπε ότι «Ο ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, επιλέχτηκε να κατασκευαστεί στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς, μετά από επιστημονικές και περιβαλλοντικές έρευνες, πληρούσε όλα τα προαπαιτούμενα κριτήρια της κείμενης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η περιοχή είναι πλούσια σε  άργιλο, στοιχείο που δεν επιτρέπει την περιβαλλοντική μόλυνση του υπεδάφους. Πριν καταλήξουμε στην περιοχή» υπογράμμισε, «έγιναν μελέτες για να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ,  σε κάποιο, παλιό λατομείο η σε κάποια άλλη περιοχή, αλλά καμία δεν πληρούσε τα κριτήρια. Η Κεραμιδέζα αποδείχτηκε ο πιο ασφαλής χώρος εναπόθεσής τους. Ο  τέλειος χώρος».

Αναφορικά με τα σεισμικά ρήγματα που υπάρχουν, στην ευρύτερη περιοχή,  και το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν προβλήματα στην εγκατάσταση, με διαρροή των αποβλήτων στο υπέδαφος, επεσήμανε ότι «η κατασκευή θα είναι τέτοια που θα αντέχει σε μεγάλο σεισμό. Άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ρήγματος για την εγκατάσταση. Ακόμα και σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης, αντίστοιχής αυτής της Θεσσαλίας, η κατασκευή θα είναι τέτοια που θα διασφαλίζει την εγκατάσταση, από τον κίνδυνο πιθανής μόλυνσης της περιοχής».

Ο κ. Σκιαδάς και ο κ. Λεκκός παρουσίασαν βίντεο με την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, λέγοντας ότι «θα πληροί τα πιο σύγχρονα και αυστηρά, διεθνή  στάνταρς. Πέρα από το μεγάλο βάθος εναπόθεσης η εγκατάσταση στον πυθμένα θα έχει φυσική επένδυση άργιλου και μπετονίτη. Επίσης τρία στρώματα, τρείς μεμβράνες προστασίας, που δεν θα επιτρέπουν τη διαπερατότητα του νερού της βροχής. Επίσης στον πυθμένα θα υπάρχει σύστημα συγκέντρωσης του νερών της βροχής, τα οποία θα ελέγχονται και θα υπάρχει διύλιση τους. Ενώ, περιμετρικά, της εγκατάστασης, πέντε γεωτρήσεις θα ελέγχουν τα νερά για την καθαρότητά τους».

Συνέχισε εξηγώντας ότι «Σύμφωνα με το σχεδιασμό η εναπόθεση των βιομηχανικών αποβλήτων θα γίνεται τμηματικά θα καλύπτεται άμεσα η περιοχή με άργιλο και μπετονίτη και εν συνεχεία θα αποκαθίσταται περιβαλλοντικά. Υπολογίζεται ότι, ο ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, θα έχει ζωή εναπόθεσης 20-25 χρόνια και τα απόβλητα θα παραμείνουν εκεί, χωρίς κανένα, απολύτως, πρόβλημα για πολλούς αιώνες». Ανέφερε δε ότι «στο χώρο θα εναποθέτει τα βιομηχανικά απόβλητα η ΕΛΒΑΛ και εν συνεχεία και όσες άλλες επιχειρήσεις το επιθυμούν, από τη Στερεά Ελλάδα», χωρίς να αποκλείσει και το ενδεχόμενο από άλλες περιοχές. Απέκλεισε όμως τη μεταφορά αποβλήτων από το εξωτερικό, καθώς η ΕΕ, φέρνει ντιρεκτίβα, σύμφωνα με την οποία, θα απαγορεύει την διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων, εκτός των συνόρων μιας χώρας μέλους της.

«Εμείς», είπε ο υπεύθυνος της ΕΛΒΑΛ, «ήδη, διαχειριζόμαστε στη Βουλγαρία έναν  αντίστοιχο ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, πολλαπλάσιο σε έκταση από αυτόν της Κεραμιδέζας, δίπλα σε οικιστική περιοχή, μέσα από τον οποίο περνάει ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης, χωρίς να υπάρχει κανένα, απολύτως, πρόβλημα μόλυνσης.

Τέλος, όσον αφορά στις δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας που πρόκειται να συζητηθούν τους επόμενους μήνες,  επεσήμανε «εμείς θα περιμένουμε την ετυμηγορία του ΣτΕ. Προχωράμε τώρα το έργο και θα σεβαστούμε την όποια απόφαση. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, εμείς δεν θα προχωρήσουμε. Θα φωτογραφίσουμε το χώρο και θα τον «κορνιζάρουμε» έχοντας υποστεί το οικονομικό κόστος της αγοράς της έκτασης και κατασκευής της μονάδας. Η εταιρία εκτιμώ δεν θα κλείσει το εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα,  αλλά η περιοχή θα έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει σε ουσιαστική  εξυγίανση  η περιοχή,  κάτι που θα  είναι επιβαρυντικό για τη ζωή των κατοίκων της».

Στην πολύ εμπεριστατωμένη ενημέρωση παρέστησαν το σύνολο του ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Οινοφύτων ο πρώην Δήμαρχος Οινοφύτων Θεοδωρόπουλος, ο π. Ιωάννης Οικονομίδης υπέρμαχος της εξυγίανσης της περιοχής και της κατασκευής του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, γιατροί της περιοχής, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τανάγρας αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων της περιοχής.

Δεν είχε κληθεί να παραστεί η Δημοτική Αρχή, καθώς η ενημέρωση αφορούσε το ιατρικό προσωπικό της μονάδας. Θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες ενημερώσεις.