Η Ελλάδα αγαπημένος προορισμός των Κινέζων

19.11.2015

Η Ελλάδα είναι η μεγάλη αγάπη των Κινέζων κι αυτό το αποδεικνύουν κάθε χρόνο με την αύξηση του αριθμού των τουριστών από την μακρινή χώρα της Ασίας στην πατρίδα μας.

Φέτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι επισκέπτες έφτασαν τις 120 χιλιάδες μια αύξηση που άγγιξε το 20% ενώ οι προοπτικές για μεγαλύτερη άνοδο   παραμένουν  μεγάλες, ώστε ο αριθμός αυτός σταδιακά να φτάσει και το μισό εκατ. το χρόνο.

Οι άνθρωποι του τουριστικού κλάδου εμφανίζονται αρκετά ικανοποιημένοι γιατί άνοιξε μια νέα αγορά προσέλκυσης τουριστών αλλά και για τις ευοίωνες προοπτικές που υπάρχουν.

Για να συμβεί αυτό χρειάζονται να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της σύνδεσης με το Πεκίνο και τη Σαγκάη καθώς αποτελεί τροχοπέδη στις ελεύσεις Κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα η έλλειψη αεροπορικής σύνδεσης κι έρχονται είτε μέσω Ιταλίας,ή Πορτογαλίας, ακόμα και Γερμανίας.

Οι Κινέζοι τουρίστες ενδιαφέρονται κυρίως για τις κρουαζιέρες στο Αιγαίο και την επίσκεψη στην Αθήνα, λόγω της Ακρόπολης και της ιστορίας της.

Δίνουν όμως  «ψήφο εμπιστοσύνης», οι Κινέζοι τουρίστες, και στον προορισμό της Σαντορίνης, καθώς επισκέπτονται το νησί σε πολύ μεγάλους αριθμούς συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί, αφού έρχονται Μάρτιο, Απρίλιο και Οκτώβριο.

Ωστόσο  καταλυτικός παράγοντας για την άνθιση των τουριστικών σχέσεων αποτελεί η διευθέτηση του ζητήματος των θεωρήσεων Visa, αλλά και η ενδυνάμωση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων των δυο χωρών. Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του ελληνικού τουρισμού, ο Κινέζος Πρέσβης  κ. Zou Xiaoli, έχει προτείνει συγκεκριμένες δράσεις προβολής και επικοινωνίας, που αν υλοποιήσει η ελληνική πλευρά, θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά τις αφίξεις κινέζων τουριστών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι την προηγούμενη χρονιά ανήλθαν σε περίπου 100.000.

Συγκεκριμένα, περιέγραψε την επιλογή των Κινέζων να παντρεύονται στην Ελλάδα, ως μία εξαιρετική ευκαιρία προσέλκυσης τουριστών. Εξαιρετική αγορά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κινέζο Πρέσβη, αποτελεί η αγορά των ηλικιωμένων τουριστών. Ειδικότερα, στην Κίνα τα άτομα πάνω από 60 χρονών υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια. Πρόκειται για άτομα, που όπως τονίστηκε, γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό και θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στη χώρα μας. Τέλος, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης μαθητικού τουρισμού, επισημαίνοντας ότι η νεολαία της Κίνας, πρέπει να γνωρίσει από κοντά την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Με σχεδόν 1,4 δισ. πληθυσμό, η Κίνα παραμένει η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και ταυτόχρονα αναπτύσσεται ταχύτατα στη μεγαλύτερη πηγή (χώρα προέλευσης) για διεθνή ταξίδια, σύμφωνα με μελέτη του World Economic Forum. Δεδομένου ότι έως τώρα, μόνο το 5% του πληθυσμού διαθέτει διαβατήριο, τότε η δυναμική για περεταίρω άνθιση των ταξιδιών από την Κίνα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, σύμφωνα με τη μελέτη.