Η Ελλάδα μοναδικό “λιμάνι σωτηρίας” της Ευρώπης για τους πρόσφυγες

23.3.2016

Τα σύνορα έκλεισαν βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών της περασμένης Συνόδου Κορυφής, αλλά οι ορδές των προσφύγων –μεταναστών έρχονται με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό στα ελληνικά νησιά.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων αυτή την ώρα στη χώρα μας υπερβαίνει τις 49 με 50 χιλιάδες και είναι βέβαιον ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το επόμενο διάστημα.

Ήδη στο λιμάνι του Πειραιά έχει δημιουργηθεί η Νέα Ειδομένη με 4.700, αν και καθημερινά  μεταφέρονται άτομα στα κέντρα φιλοξενίας στη Μαλακάσα, τη Ριτσώνα, την Ελευσίνα, ενώ ετοιμάζεται και νέο κέντρο στα Οινόφοιτα σε παλιό εργοστάσιο.

Σήμερα δύο πλοία με 250 πρόσφυγες έφτασαν το πρωί από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 241 άτομα από Λέσβο και 9 από Χίο.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε από Ρόδο, Κω, Κάρπαθο και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 2» με 10 πρόσφυγες.

Περίπου οκτώ πούλμαν έφτασαν στο λιμάνι προκειμένου να μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κατερίνη. Ωστόσο από τους 260 πρόσφυγες που κατέφτασαν το πρωί στο λιμάνι, 100 δέχτηκαν να επιβιβαστούν στα πούλμαν. Οι υπόλοιποι αρνήθηκαν, φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης μιλώντας την Τρίτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι οι χώροι που διαμένουν οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι οι κατάλληλοι και η συνεχής παραμονή των ανθρώπων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Προσθέτει ότι η Πολιτεία θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς σε οργανωμένους χώρους, προκειμένου να μπορεί να υπάρχει ατομική υγιεινή, αφού ενόψει του καλοκαιριού αυξάνονται οι κίνδυνοι για θέματα υγείας και λόγω της ζέστης.

Λόγω των αυξημένων αναγκών θα διανέμει μερίδες φαγητού και ο στρατός, ενώ η διοίκηση του ΟΛΠ τοποθέτησε ήδη περισσότερες παροχές νερού.