Η Ελλάδα του «κατόπιν εορτής» πένθους

της Σοφίας Μπασκάκη

Κάποιοι μιλούν για θεομηνία. Άλλοι απορούν, άλλοι αποποιούνται τις ευθύνες κι άλλοι κάνουν λόγο για  «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

Σε Εθνικό Πένθος κηρύχθηκε από, χθες, η Ελλάδα, μετά τους νεκρούς, που ακόμα καταμετράμε, από  τις «πρωτοφανείς» πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής και στη Νέα Πέραμο.

Η Περιφερειάρχης Αττικής το μόνο που έκανε ήταν να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, κατά παντός υπευθύνου, για να αποποιηθεί τις ευθύνες. Εκείνη θα πληρώσει για την αμέλεια τόσων και τόσων κυβερνήσεων  που έκλεισαν, επί δεκαετίες, τα μάτια στο πρόβλημα που αποδεδειγμένα υπήρχε στην περιοχή; Ο Πρωθυπουργός εναπόθεσε την ευθύνη στον καιρό, αφού όπως είπε ήταν «ένα σπάνιο και ακραίο φαινόμενο» και απλά κήρυξε τη χώρα σε πένθος.

Σίγουρα οι ευθύνες δεν βαρύνουν εξ ολοκλήρου τη σημερινή κυβέρνηση και την Περιφερειάρχη ή και τους Δημάρχους της περιοχής, αφού και οι προκάτοχοί τους δεν φρόντισαν ποτέ για τίποτα.

Ο κώδωνας του κινδύνου έκρουε από παλιά, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Όπως γίνεται πάντα στην Ελλάδα του «κατόπιν εορτής» πένθους. Πρώτα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα, για να αρχίσουμε μετά να κοιταζόμαστε μεταξύ μας για να δούμε ποιος φταίει και τελικά να μη φταίει κανείς, παρά μόνο το μαύρο μας το χάλι με τη νοοτροπία που έχουμε.

Τώρα κλαίμε για τα θύματα στη Μάνδρα, χθες για τους πνιγμένους στο Αιγαίο, αύριο για εμάς τους ίδιους που πεθαίνουμε μέσα στο λάκκο που οι ίδιοι σκάψαμε.

Το Εθνικό πένθος το κηρύξαμε όλοι με την ψήφο χρόνων και χρόνων, καθώς δίνουμε, συνεχώς, την εξουσία σε ανίκανους και άχρηστους πολιτικάντηδες. Σε ανθέλληνες και ανεύθυνους επαγγελματίες πολιτικούς, που στο μόνο που στοχεύουν είναι το ατομικό κέρδος με όποιο κόστος, ακόμα και της ανθρώπινης ζωής.

Το Εθνικό πένθος το κηρύξαμε από τότε που υπέγραψαν τα πρώτα Μνημόνια οι «Εθνοσωτήρες», για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους οι «φιλολαϊκοί» ψεύτες που εξαπάτησαν έναν ολόκληρο λαό και συνεχίζουν να παίζουν με την τύχη του.

Το Εθνικό πένθος το κηρύξαμε από τότε που πέθανε και η τελευταία «ελπίδα» με το ξεπούλημα της χώρας για ένα κομμάτι ψωμί, παίρνοντας το από το στόμα του λαού.

Το Εθνικό πένθος το κηρύξαμε από τότε που χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτόνησαν και βάζουν τέλος στη ζωή τους καθημερινά από την απελπισία και την ανέχεια.

Το Εθνικό πένθος το κηρύξαμε από τότε που χάθηκε το φιλότιμο και μάθαμε να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης.

Ένα «κατόπιν εορτής» πένθος καταντήσαμε, γιατί ποτέ δεν μάθαμε να λειτουργούμε για το κοινό όφελος, παρά χαθήκαμε μέσα στις υποσχέσεις και στις φρούδες ελπίδες.