Η επιστολή του Τοπικού Μαλακάσας και της Επιτροπής Κατοίκων προς όλους τους αρμόδιους φορείς για τους πρόσφυγες στη Μαλακάσα

Επιστολή προς τους βουλευτές Περιφέρειας Αττικής, αρμόδιους Υπουργούς και προς όλους τους αρμόδιους φορείς, έστειλε το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας και η Επιτροπή Κατοίκων, σχετικά με την εγκατάσταση Αφγανών προσφύγων-μεταναστών στο στρατόπεδο «Γερακίνη» στη Μαλακάσα. Στην επιστολή ανταποκρίθηκε η βουλευτής κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου θέτοντας σχετική επερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η επιστολή του Τοπικού Συμβουλίου Μαλακάσας είναι η εξής:

Από: Toπικό Συμβούλιο Μαλακάσας & Επιτροπή Κατοίκων

Προς: Υπουργείο Μετανάστευσης,

Υπουργείο Άμυνας

Υπουργείο Εσωτερικών,

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

Περιφέρεια Αττικής,

Βουλευτές Περιφέρειας Αττικής,

Δήμο Ωρωπού,

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

14/4/2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΦΓΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ-ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΓΕΡΑΚΙΝΗ» ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι

Το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας και η νεοσυσταθείσα επιτροπή κατοίκων θα ήθελαν να ζητήσουν τη συνδρομή σας για την αντιμετώπιση των συναφών με την εγκατάσταση μεταναστών-προσφύγων, πρωτοφανών προβλημάτων στο στρατόπεδο «Γερακίνη» της κοινότητάς μας.

Α) Ζητούμε την καλύτερη δυνατόν οργάνωση της φιλοξενίας στο κέντρο μεταναστών-προσφύγωντης Μαλακάσας, γνωρίζοντας ότι το ζήτημα τούτο μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην τοπική μας κοινωνία.

Δηλώνουμε έτοιμοι να συνδράμουμε στο έργο αυτό, εφόσον μας ζητηθεί και εντός των δυνατοτήτων μας, υπό την προυπόθεση ότι η γενικότερη προσπάθεια θα αποβλέπει στον περιορισμό κατά το δυνατόντων μεταναστών προσφύγων εντός των ορίων του στρατοπέδου.

Β) Ζητούμε την λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Οι σχετικές συνθήκες που σταδιακά διαμορφώνονται στην κοινότητα Μαλακάσας- Σφενδάλης υπαγορεύουν πληρέστερη οργάνωση και στενότερη συνεργασία Δημοτικής Αρχής και αστυνομίας. Ευχαριστούντες για τα ήδη ληφθένταπρώτα μέτρα ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μελέτη όλων των διαστάσεων του νέου αυτού προβλήματος, ώστε η στόχευση των όποιων νέων μέτρων να είναι πιο αποτελεσματική.

Από πλευράς μας, την στιγμή αυτή ζητούμε καλύτερο φωτισμό των δρόμων και των πλατειών της περιοχής μας και ειδικότερα του σιδηροδρομικού σταθμού της Σφενδάλης, στις αποβάθρες και γύρω από αυτές , όταν μάλιστα έχουν ήδη σημειωθεί εκεί τα πρώτα δυσάρεστα συμβάντα.

Γ) Κυρίως, όμως, ζητούμε πάραυτα τον περιορισμό των μεταναστών-προσφύγων στους 500, αριθμό που έχει κάνει δεκτό η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο του Ωρωπού στη συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου 2016.

Είναι εξωπραγματικός ο κυβερνητικός προγραμματισμός για 4.000 μετανάστες-πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Μαλακάσας, όταν ο αριθμός των κατοίκων της, μαζί με τη Σφενδάλη, δεν ξεπερνά τους 500 και η τωρινή οργάνωση φιλοξενίας των ατόμων αυτών επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο-έξοδο τους από το στρατόπεδο, με μοναδικό περιορισμό την 10η νυχτερινή ως χρονικό όριο επιστροφής τους.

Συναφώς, δεν θέλουμε να αποκρύψουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας για τυχόν μετατροπή της προσωρινής φιλοξενίας των ατόμων αυτών σε μόνιμη εγκατάστασή τους στην περιοχή.

Δ) Επιπροσθέτως ζητούμε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να υπαγάγουν χωρίς καθυστέρηση το κέντρο φιλοξενίας της Μαλακάσας στις διαδικασίες διαχωρισμού των ατόμων εκείνων που δικαιούνται του χαρακτηρισμού «πολιτικός πρόσφυγας» από τους υπολοίπους, οι οποίοι και θα πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο.

Απευθυνόμενοι, τέλος, στην Δημοτική Αρχή θα θέλαμε να επανέλθουμε στο αίτημα μας για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την εγκατάσταση Αφγανών στη Μαλακάσα και ζητάμε να πληροφορηθούμε τις σχετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή ή προτίθενται να προβεί με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών του τοπικού Συμβουλίου Μαλακάσας- επιτροπή κατοίκων με την Δημοτική Αρχή και όλους τους εμπλεκομένους για την καλύτερη αντιμετώπιση του πρωτοφανούς για την χώρα μας και την περιοχή μας προβλήματος.

Με εκτίμηση,

Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας

Επιτροπή Κατοίκων

Δείτε την επιστολή της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου:

http://wp.me/p5CbRZ-3K0