Η Εφορία “χτυπά” και τα Παιδικά Χωριά SOS

26.10.2015

Στήνουν στο τοίχο τα Παιδικά Χωριά SOS με τον ΕΝΦΙΑ, την ίδια ώρα που αύξησε η κυβέρνηση τη φορολόγηση στις δωρεές από το 15% στο 26%.

Οι άνθρωποι των Παιδικών Χωριών SOS φέρονται αποφασισμένοι να να προβούν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ενάντια στη φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο τόκος που δημιουργούν οι χρηματικές δωρεές θεωρείται επιχειρηματικό κέρδος και φορολογείται με 26%, αντί για 15% όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας.

Στην ανακοίνωση, όπου γίνεται λόγος για παράλογη φορολογία, αναφέρεται επίσης ότι τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, τα οποία δεν λαμβάνουν καμία κρατική επιχορήγηση για τα προγράμματά τους, καλούνται να καταβάλουν 73.750 ευρώ, που είναι ο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα, τα οποία έχουν κληρονομήσει και δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Παιδικών Χωριών SOS το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη λειτουργία, για ένα ολόκληρο χρόνο, ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που μπορεί να υποστηρίξει 200 οικογένειες με 350 παιδιά και να παρέχει εργασία σε 7 εργαζομένους.

«Η βαριά φορολόγηση των κοινωφελών Ιδρυμάτων και Σωματείων στη χώρα μας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των προγραμμάτων τους και στερεί βασικές υπηρεσίες φροντίδας και προστασίας από τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες που αυτά υποστηρίζουν, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας.