Η Ε.Ε. δεν κατέληξε σε συμφωνία για το προσφυγικό

8.3.2016

Η αδυναμία της ΕΕ να λάβει σοβαρές κι αποτελεσματικές αποφάσεις οδήγησε σε μη λύση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό   και   μετέθεσαν το θέμα για την επόμενη Σύνοδο, στις 17-18 Μαρτίου.

Κερδισμένη είναι η Τουρκία η οποία πήρε σημαντική οικονομική βοήθεια 3 δις ευρώ κι ευελπιστεί να λάβει κι άλλες παροχές.

Η Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα της Συνόδου αλλά δεν κατόρθωσε να πάρει απάντηση για το εάν θα υπάρξει ισομερής καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ η θα παραμείνουν εδώ συνεχίζοντας η χώρα μας να είναι ένα απέραντο hotspot.

Η Αθήνα αξιολογεί θετικά το τελικό κείμενο, για πέντε λόγους που είναι:

  1. Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, «προκειμένου να ανακουφιστεί το βαρύ φορτίο που προς το παρόν πέφτει επάνω στην Ελλάδα».
    2. Την υλοποίηση των δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.
    3. Την στήριξη στην Ελλάδα για άμεσες επιστροφές στην Τουρκία, των παράτυπων μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.
    4. Την κατεπείγουσα προώθηση οικονομικής βοήθειας πρός την Ελλάδα, στην βάση του εθνικού σχεδιασμού και σε συνεργασία με την Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.

Μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι το κείμενο της κείμενο της κοινή δήλωσης ανταποκρίνεται στις θέσεις που διαμόρφωσε η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

Τσίπρας: Απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα

 Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα ακόμα. Είπε ότι στη Σύνοδο έγινε μετατόπιση της συζήτησης στην ουσία του προβλήματος, με αποτέλεσμα «να εκτεθούν αυτοί που χτίζουν τείχη»

«Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν σήμερα διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος θα συνεχιστεί στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας . «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη».
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.