Η Κέρκυρα διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

9.11.2015

Η Κέρκυρα είναι η δεύτερη ελληνική πόλη που διεκδικεί τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 με  στόχο την «ανάδειξη της πολιτιστικής της ζωής και την προώθησή της στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο». Προηγήθηκαν τα Ιωάννινα.

Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Κ. Νικολούζος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, χθες,  στην πλατεία δημαρχείου είπε «Διεκδικούμε τον τίτλο προβάλλοντας την ιδιότυπη πολιτιστική μας ταυτότητα που διαμορφώνεται από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα, αναπτύσσοντας χαρακτηριστικά με ευρύτατη απήχηση και άξια να οδηγούν την Κέρκυρα στο διάλογο των πολιτισμών και στην ανάδειξη του Υψηλού και του Ωραίου μέσω των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού.

Στόχος μας είναι να δώσουμε πιο δυνατή πνοή και έμπνευση στην υπάρχουσα εξωστρέφειά μας και να μπορούμε να σχεδιάζουμε πιο σταθερά και μακροπρόθεσμα» ανέφερε ο κ. Νικολούζος, τονίζοντας ότι η πόλη της Κέρκυρας, ενταγμένη ήδη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, έχει το ιστορικό φορτίο και μέγεθος για να επιλεγεί. Είναι βέβαια δύσκολο και φιλόδοξο σχέδιο. Όμως, επειδή το πιστεύουμε, σηκώνουμε την ηθική υποχρέωση να το αναδείξουμε, να το προβάλουμε, να το πετύχουμε»

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, απαραίτητα και σημαντικά στοιχεία σε αυτή τη διεκδίκηση

είναι το έμψυχο δυναμικό της πόλης, οι πολίτες και οι φορείς της. Σημαντικοί επίσης υποστηρικτές και αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι δήμοι των Επτανήσων, οι αδελφοποιημένες με την Κέρκυρα πόλεις στην Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Σερβία, καθώς και οι Κερκυραίοι της διασποράς.  «Ο φάκελος που θα καταθέσουμε στα τέλη του μήνα, διεκδικώντας την πρόκριση στην επόμενη φάση, είναι ένας φάκελος που εμπνέεται από το πλούσιο παρελθόν της Κέρκυρας, αναδεικνύει το άξιο παρόν της και σχεδιάζει με αισιοδοξία και τόλμη το μέλλον της. Προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και τα αξιοποιεί, για να υλοποιήσει το όραμα που θα πάρει σάρκα και οστά μέχρι το 2021. Είναι ένας φάκελος – οδικός χάρτης που θα μας καθοδηγεί τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο κ. Νικολούζος.

Την εκδήλωση της Κυριακής πλαισίωσαν πολιτιστικά συγκροτήματα, και συγκεκριμένα οι τρεις Φιλαρμονικές της πόλης (Φιλαρμονική Εταιρία Κερκύρας, Φιλαρμονική «Μάντζαρος» και Φιλαρμονική «Καποδίστριας»), οι δημοτικές χορωδίες «San Giacomo» και «Δημόδοκος», η παιδική χορωδία Κερκύρας και η χορωδία του Βαλανιού, καθώς και το Λύκειο Ελληνίδων.

 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ