Η «κατάρα»  του Νταβός και το ρεζιλίκι της Ελλάδας

22.1.2016

Του Ανδρέα Κάτσενου

Η «κατάρα» του Νταβός δεν αποφεύχθηκε ούτε αυτή τη φορά. Συνεχίστηκε, δυστυχώς, η κακή παράδοση που υπάρχει για τους Έλληνες πρωθυπουργούς  που μετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και κατ’ επέκταση  για τη χώρα μας.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το σκόπελο των προκλήσεων παρά τις, ομολογουμένως, φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε. Είχε να αντιμετωπίσει ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο, όπως αποδείχτηκε, διάκειται αρνητικά απέναντι στη χώρα μας. Ένα σύστημα το οποίο συνεχίζει να θεωρεί την Ελλάδα οικονομικό πειραματόζωο πάνω στο οποίο συνεχίζει  να εφαρμόζει καταστροφικές μνημονικές θεραπείες που οδηγούν στην οικονομική χρεοκοπία και τον απαξίωση του ελληνικού λαού.

Η συμπεριφορά του εμπαθούς κ. Σόιμπλε αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών. Η φράση του «ανόητε» από ένα υπουργό Οικονομικών μιας τόσο μεγάλης χώρας αποδεικνύει τη μικρότητα του ανδρός αλλά και την κακοήθεια με την οποία αντιμετωπίζει όποιον τολμά να έρθει αντιμέτωπος με τις διαθέσεις του. Θεωρεί τον εαυτό του ιδιοφυΐα πολιτική και οικονομική όταν γνωρίζει ότι είναι ένας «μικρός δικηγοράκος» που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα εκείνων που τον συντηρούν.

Αρωγός στη προσπάθεια του κ. Σόιμπλε ήρθε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κα Κ. Λαγκάρντ η οποία έθεσε σκληρούς όρους για να ξεκινήσει η συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους της χώρας μας με τρόπο εκβιαστικό όσο και προκλητικό.

Την ίδια ώρα που οι δανειστές έστελναν τελεσίγραφο για μεγαλύτερες αλλαγές στο ασφαλιστικό με μειώσεις στις κύριες συντάξεις για να ξεκινήσει η αξιολόγηση του προγράμματος.

Το κουαρτέτο ήρθαν να συμπληρώσουν οι δηλώσεις του κ. Σόρος, αφανούς ήρωα της παγκόσμιας αγοράς, ο οποίος έχει λόγο και άποψη για την κερδοφορία του. Ο πολύς κ. Σόρος από το Νταβός σε δηλώσεις στο πρακτορείο Bloomberg εκτίμησε ότι η Ελλάδα  αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα για την Ευρώπη η οποία καταρρέει.

Μάλιστα ο μεγαλοεπενδυτής είπε ότι το πρόβλημα δεν έχει λύση γιατί είναι τόσο χάλια η κατάσταση ώστε «Βρίσκεται δε ξανά στο σημείο βρασμού, μπορείτε να το δείτε στο πρόσωπο του Τσίπρα».

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν μας φταίνε όλοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα εξαιτίας των πολιτικών που ασκήθηκαν επί δεκαετίες από κυβερνήσεις ανεύθυνες, επικίνδυνες και ανίκανες να διαχειριστούν απλά πράγματα. Να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις και να προωθήσουν αναπτυξιακές πολιτικές, νοικοκυρεύοντας το κράτος. Κυβερνήσεις που αρκέστηκαν στο μικροκομματικό λαϊκισμό και τον εφησυχασμό.

Ταυτόχρονα οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και πλέον μας χρησιμοποιούν για να κερδοσκοπούν τύποι σαν τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Σόρος. Και, δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει πια το διαμέτρημα της Ιταλίας για να μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της όπως ο Ματέο Ρέντσι.

Ο κ. Τσίπρας στο πρόσωπό του ταπεινώθηκε. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διαγράφονταν από τη συμμετοχή του σε αυτό το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Αν κάποιοι συμβούλεψαν τον πρωθυπουργό ότι είναι ικανός να αντιστρέψει την κακή παράδοση του Νταβός μάλλον δεν έχουν επίγνωση των πραγματικών προθέσεων των ξένων συμφερόντων απέναντι στη χώρα μας. Εάν πάλι ήθελαν να επιδείξουμε γενναιότητα κι ετοιμότητα, επίσης δεν έχουν κατανοήσει ότι δεν βρισκόμαστε στην εποχή του «αέρα» να τους πατήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, στο Νταβός η Ελλάδα δοκιμάστηκε σκληρά. Οι ξένοι μας έτριξαν τα δόντια τους και αποδείχτηκε ότι δεν θα κάνουν πίσω ούτε κατ’ ελάχιστο μπροστά στα συμφέροντα τους. Συμμάχους δεν διαθέτουμε. Όση συμπόνια κι αν κάποιοι εταίροι και γείτονες μας περιστασιακά μας  δείχνουν. Η πραγματική εικόνα του Νταβός θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα για τη χώρα μας.Τώρα πήραμε μια ακόμη πικρή γεύση.

Στο δια ταύτα οφείλουμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε ότι το πρόβλημα είναι κατά δικό μας και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας εγχώριες δυνάμεις. Να πάψουμε να εθελοτυφλούμε και να κοροϊδεύουμε αλλήλους με λαϊκίστικες ατάκες. Η πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει να ομονοήσει πριν το καράβι  αύτανδρο ναυαγήσει στα νερά της Μεσογείου. Γιατί ουκ έστιν καιρός για ήρωες της πεντάρας.