«Η καταγωγή των ειδών» του Δαρβίνου κερδίζει τους αναγνώστες

11.11.2015

Οι προτιμήσεις των αναγνωστών ως το βιβλίο με τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επιρροή διαχρονικά δεν μπορούσαν παρά να επιφυλάσσουν μια έκπληξη, αφού θα περίμενε κανείς να φιγουράρει στην πρώτη θέση κάποιο βιβλίο του Πλάτωνα η του Κάντ η του Αινστάιν.

Οι αναγνώστες προτίμησαν το βιβλίο του Δαρβίνου «Η καταγωγή των ειδών», χαρακτηριζόμενο ως «ένα βιβλίο που έχει αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα πάντα».

Το κοινό κλήθηκε να ψηφίσει το βιβλίο με την μεγαλύτερη επιρροή και ανέδειξε πρώτο του Κάρολου Δαρβίνου, αφήνοντας πίσω φιλοσόφους, όπως ο Πλάτωνας, σύγχρονες διασημότητες, όπως ο Χόκινγκ και μεγάλους φυσικούς, όπως ο Αϊνστάιν.

Η λίστα περιελάμβανε 20 κορυφαία πανεπιστημιακά βιβλία και καταρτίστηκε με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων, ακαδημαϊκών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκονόμων και εκδοτών, με αφορμή την Εβδομάδα Ακαδημαϊκού Βιβλίου στη Βρετανία.

«Η καταγωγή των ειδών» εξασφάλισε το 26% των ψήφων. Ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς με το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» κατέλαβαν τη δεύτερη θέση και τα «Άπαντα του Σαίξπηρ» την τρίτη. Η Πολιτεία του Πλάτωνα και η Κριτική του Καθαρού Λόγου του Immanuel Kant ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.