Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τον πλανήτη Γη στην περιβαλλοντική καταστροφή

 Γράφει ο Ανδρέας Κάτσενος, Δημοσιογράφος

Στο ίδιο έργο θεατές. Είναι καινοφανές και, πλέον, έχει πάρει διαστάσεις ανέκδοτου. Κάθε χρόνο, Ιούλη  με Αύγουστο, η χώρα καίγεται. Χιλιάδες στρέμματα δάσους και  περιουσίες γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Το πιο τραγικό θρηνούμε και ανθρώπινα θύματα.

Φέτος τις μέρες του πρωτοφανούς καύσωνα, Αττική, Ρόδος, Κέρκυρα, Κάρυστος, Μαγνησία, γνώρισαν το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Είτε λόγω  ηλιθιότητας, είτε αμέλειας, είτε κακόβουλης εγκληματικής πράξης κάποιου η κάποιων.  Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο οδυνηρό. Η Ελλάδα καίγεται και το μόνο που λειτουργεί προληπτικά είναι το 112.

Μέσα σε λίγες μέρες χάθηκαν δύο νέοι άνθρωποι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον. Οι Χρήστος Μουλάς, Σμηναγός και Περικλής Στεφανίδης Ανθυποσμηναγός, έπεσαν με το Canadair του 1967, στη Κάρυστο, στη μάχη  κατά  της φωτιάς, για να σώσουν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Είναι ήρωες.

Κάηκαν, επίσης, τουλάχιστον, τρεις άνθρωποι από τις πυρκαγιές. Δεκάδες σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός και χιλιάδες στρέμματα δάσους  μετατράπηκαν σε κρανίου τόπος. Μια ολόκληρη πόλη η Νέα Αγχίαλος παρά λίγο να ισοπεδωθεί από τις εκρήξεις βλημάτων και ναρκών όταν πήρε φωτιά αποθήκη της 111ΠΜ της πολεμικής αεροπορίας.

Κανείς δεν μπορεί να ψέξει τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους πολίτες που υπέρβαλαν εαυτούς για να σώσουν ό,τι μπορούσαν να σώσουν. Τους αξίζει κάθε σεβασμός και τιμή. Τους αξίζει μια καλύτερη αντιμετώπιση  από την Πολιτεία.

Βεβαίως, φωτιές δεν μπαίνουν μόνο στη χώρα μας. Φέτος κάηκε η Μεσόγειος. Πρόσφατα ο Καναδάς και Πολιτείες της Αμερικής. Κάποιοι μιλούν για το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε: «Ξεχάστε την υπερθέρμανση – Ο πλανήτης μπαίνει στη φάση του «παγκόσμιου βρασμού». Ενώ ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι υπάρχει «Κίνδυνος ερημοποίησης της Αττικής. Εάν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή θα  υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση του όλου συστήματος», μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Ενώ ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός υποστήριξε ότι: «Η κλιματική κρίση μας οδηγεί σε εξ ανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών».

Και οι τρεις δηλώσεις είναι ανατριχιαστικές. Ο  άνθρωπος πληρώνει το τίμημα της αλόγιστης χρήσης του πλανήτη. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Ήρθε η ώρα των μεγάλων ιστορικών αποφάσεων. Οι ισχυροί οφείλουν να σταματήσουν τα παιχνίδια  του κέρδους και του υπερκέρδους. Είναι η ώρα του πλανήτη γη. Η ώρα για  γενναίες αποφάσεις. Το πρωτόκολλο  του Κιότο να εφαρμοστεί. Να πάψουμε να εθελοτυφλούμε. Να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή η τουλάχιστον να την επιβραδύνουμε, πριν φέρουμε το τέλος του πλανήτη.

Μέχρι τότε οφείλει και η χώρα μας να λάβει μέτρα πρόληψης κατά των πυρκαγιών. Είναι σωστό το ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται μόνο με τις εκκενώσεις οικισμών και πόλεων. Χρειάζεται λήψη μέτρων για την προστασία του πράσινου ενίσχυση της Πυροσβεστικής σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Αγορά νέων εναέριων μέσων κατάσβεσης των πυρκαγιών. Χρειάζεται ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δασαρχείων, Δήμων και Πυροσβεστικής. Να σταματήσουν οι επικαλύψεις και οι ανορθόδοξοι χειρισμοί ανάλογα με την κρίση του κάθε αξιωματούχου καρεκλοκένταυρου ανευθυνουπεύθυνου υπάλληλου.

Χρειάζεται δουλειά και προετοιμασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σκληρές αποφάσεις ακόμα κι αν η ζωή συνεχίζεται και μετά από τις τωρινές καταστροφές. Οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μας ξανάρθουν. Δεν είναι τίμιο να μας βρουν και πάλι, ανέτοιμους να περνάνε δέκα μέρες και να μην μπορούμε να σβήσουμε τη φωτιά στη Ρόδο λες και καίει στο Γράμμο η να καίγονται αποθήκες πυρομαχικών στην Αγχίαλο και εμείς να είμαστε ικανοποιημένοι που λειτούργησε το 112.  Μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο. Γιατί το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Πόσο μάλλον το πολλάκις εξαμαρτείν…».