Η κυβέρνηση αναζητά συναίνεση για να περάσει το ασφαλιστικό

26.11.2015

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε πριν από λίγο με τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις στο ασφαλιστικό με τα κόμματα τις αντιπολίτευσης.

Παράλληλα εναλλακτικά σενάρια σχεδιάζει η κυβέρνηση για το διάλογο που φορά το ασφαλιστικό, καθώς πρόκειται για αποφάσεις που θα καθορίζουν τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να εξευρεθεί ένα μίνιμουμ συνεννόηση  αν και αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο καθώς Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να συγκαλείται μετά τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατίας.

Επομένως χρονικά, και λόγω της απουσίας Παυλόπουλου στην Ιταλία, η συνάντηση κορυφής θα μπορούσε να γίνει είτε το Σάββατο, είτε από την ερχόμενη Τρίτη και έπειτα, λόγω των ταξιδιών του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά σε Βρυξέλλες και Παρίσι.

Το ραντεβού για το Ασφαλιστικό δεν έχει κλείσει και σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, συναρτάται με τις εξελίξεις στη ΝΔ και με τον βαθμό προθυμίας του νέου μεταβατικού προέδρου της Γιάννη Πλακιωτάκη να εμπλακεί σε μια διαδικασία διερεύνησης των δυνατοτήτων πολιτικής συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον ο αρχηγός της ΝΔ εμφανιστεί θετικός, τότε και τα άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι) θα ακολουθήσουν.

Στην περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει το Συμβούλιο των Αρχηγών για το Ασφαλιστικό, το εναλλακτικό σενάριο του Μαξίμου προβλέπει είτε συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των κομμάτων κατά μόνας είτε προσκλήσεις για συμμετοχή στελεχών των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης και διάλογο με την κοινωνία.