Η κυβέρνηση απέτυχε στις διαπραγματεύσεις και επιστρέφει στην πολιτική διαπραγμάτευση

13.4.2016

Στο ίδιο έργο θεατές σε μια φαρσοκωμωδία. Η κυβέρνηση μετά την αποτυχία να καταλήξει  σε συμφωνία με τους δανειστές για την αξιολόγηση ξεκινάει την πολιτική διαπραγμάτευση την ώρα κατά την οποία προχωράει σε μονομερή κατάθεση των νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι   να ασκήσει πίεση στους θεσμούς, μέσω της κατάθεσης των νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα επιστρατεύει το «όπλο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, Τετάρτη, στις 19:00, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Αύριο το μεσημέρι, στο Στρασβούργο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την Σύνοδο του ΔΝΤ.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να εξηγήσει στον γάλλο πρόεδρο τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια χωρίς να έχει κλειδώσει η συμφωνία με τους θεσμούς, ζητώντας να μην υπάρξει άλλη κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση, εξέλιξη που θα κρατούσε την Ελλάδα σε μια νέα κατάσταση ομηρείας ως συνέπεια της μη εκταμίευσης της δόσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να εκμεταλλευτεί πολιτικά όλες τις συμμαχίες που έχει χτίσει το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη για να πετύχει το κλείσιμο της αξιολόγησης και μάλιστα χωρίς αυτό να φέρει βαριά τη σφραγίδα του ΔΝΤ, επισημαίνει η εφημερίδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση ποντάρει και στις εξελίξεις που συνδέονται στενά με τον ευρωπαϊκό χώρο και δεν είναι άλλες από το δημοψήφισμα για το Brexit και το προσφυγικό πιστεύοντας, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, πως «δεν θα θελήσουν και φέτος να μας στριμώξουν με τον τρόπο που το επιχείρησαν πέρσι το καλοκαίρι».

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η πρωτοβουλία της να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή προτού κλείσει η αξιολόγηση ενέχει πολιτικό ρίσκο. «Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, αλλά η κίνησή μας ήταν επιβεβλημένη» αναφέρει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος και εξηγεί ότι η απόφαση αυτή, που ελήφθη κατά τη μεσημεριανή κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, αποσκοπεί στο να πιεστούν κυρίως οι ευρωπαίοι εταίροι μας προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί μονομερούς ενέργειας, λέγοντας ότι η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων δεν αποκλείει τη δυνατότητα να υπάρξουν αλλαγές ή ενσωματώσεις το διάστημα που τα νομοθετήματα θα συζητούνται στη Βουλή ως απόρροια της συνέχισης της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.