Η κυβέρνηση αρχίζει να αντιλαμβάνεται το προσφυγικό πρόβλημα

25.03.2016

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα κι αρχίζει να συνειδητοποιεί το πραγματικό μέγεθος του προσφυγικού προβλήματος.

Σε σύσκεψη του Συντονιστικού για το προσφυγικό, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε αντιληπτό ότι η χώρα μας θα πρέπει να προετοιμαστεί για να φιλοξενήσει πάνω από 50 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα εγκλωβιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ και θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες παραμονής τους.

Ήδη ο σχεδιασμός είναι για τη δημιουργία ακόμη τριάντα χιλιάδων θέσεων  σε Κέντρα Φιλοξενίας.

Επίσης αποφασίστηκε  στα νησιά να μετατραπούν τα κέντρα εισδοχής και καταγραφής  σε  κέντρα βραχείας παραμονής των προσφύγων, τουλάχιστον, δεκαπέντε ημερών.

Να σχεδιαστεί η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται νέες θέσεις φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας . Ήδη ξεκίνησαν εργασίες για την επέκταση του κέντρου στον Ελαιώνα.

Εκτιμάτε οι  προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν κι ότι ο ρυθμός αφίξεων μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα αυξηθεί στα 1200 άτομα ημερησίως.

Στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από σαράντα πρόσφυγες έστησαν χθες δεκατέσσερις σκηνές στη πλατεία Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν από εκεί μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.