Η κυβέρνηση γύρισε το πολιτικό ρολόι στο βρώμικο ‘89 με την υπόθεση NOVARTIS

Του Ανδρέα Κάτσενου

Η κυβέρνηση Τσίπρα, με την παραπομπή δύο πρώην πρωθυπουργών,  επτά πολιτικών προσώπων και του πρώτου τραπεζίτη της χώρας, σε Προανακριτική Επιτροπή, για την υπόθεση Novartis, γύρισε το πολιτικό ρολόι στο βρώμικο 1989, στα pampers  και στην περίφημη υπόθεση Κοσκωτά.

Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με ανοιχτά πολλά εθνικά ζητήματα (Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Αλβανικό) και οικονομικά προβλήματα, καθώς για όγδοο χρόνο οι πολίτες στενάζουν από την επιβολή επαίσχυντων μέτρων λιτότητας και η κυβέρνηση ανακάλυψε τον τρόπο για να καταδιώξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Ενώ γνωρίζει ότι ακόμα κι αν αποδειχτούν αδικήματα αυτά έχουν παραγραφεί. Αυτό δεν μπορεί να λογίζεται  ως πολιτικός αντιπερισπασμός για το όποιο ξεπούλημα της χώρας. Μόνο ως πολιτική κατρακύλα.

Επέλεξε να ενοχοποιήσει τους πάντες, να  προσάψει σε πολιτικούς της αντιπάλους την ταμπέλα ενός σκανδάλου με έωλα φληναφήματα. Επέλεξε τη βάσανο του ενόχου ή έστω υποψίας ενοχής, ακόμα και για άτομα υπεράνω κάθε υποψίας,  όπως ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμένος, ο οποίος επί 40 χρόνια υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη με αξιοπρέπεια και εντιμότητα. Αλλά και εναντίων πρώην υπουργών οι οποίοι εργάστηκαν για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης όταν ο τότε ΣΥΡΙΖΑ του 4% καταψήφιζε τα αντίστοιχα νομοσχέδια.

Ουδείς αμφιβάλει ότι η υπόθεση  της NOVARTIS είναι ένα διεθνές σκάνδαλο που έπληξε 26 χώρες και την Ελλάδα. Εμπλέκονται  πάνω από 4 χιλιάδες γιατροί στη χώρα μας και πολλά άλλα πρόσωπα. Βεβαίως και πρέπει να ριχτεί φως στην υπόθεση. Αλλά με στοιχεία. Όχι υποθέσεις και κουκουλοφόρους μάρτυρες. Έτσι δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες κατά πολιτικών αντιπάλων.

Η κυβέρνηση μετατρέπει την πολιτική ζωή του τόπου σε ρωμαϊκή αρένα. Οι κατηγορίες είναι βέβαιον ότι θα εκπέσουν στην πορεία. Αλλά το στίγμα θα παραμείνει για όσους βρίσκονται σήμερα υπό έλεγχο από τη Βουλή. Το φορτίο το οποίο  επέλεξε να επωμιστεί η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου είναι πολύ βαρύ και ο κίνδυνος οι όροι να αντιστραφούν είναι βάσιμος. Η περίπτωση της υπόθεσης Κοσκωτά είναι χαρακτηριστική. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την αθώωσή του στις εκλογές του 1993 έλαβε 48%. Και ο Κων/νος Μητσοτάκης γνώρισε μια ταπεινωτική ήττα.

Δυστυχώς,  η κυβέρνηση του δεκαπενταμελούς της Κυψέλης, δεν διδάχτηκε από την ιστορία. Μακάρι να διδαχτεί και να αλλάξει ρότα άμεσα στην πορεία κατά τη διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής γιατί κινδυνεύει όχι απλά να χάσει τις όποιες πολιτικές συμμαχίες της. Να χάσει ακόμα και την ίδια την κοινωνία η οποία, χθες, απηύδησε από το απύθμενο μίσος των κυβερνώντων κατά πολιτικών αντιπάλων τους όπου από κατήγοροι βρέθηκαν κατηγορούμενοι. Δεν είναι  ντροπή η αποδοχή του λάθους. Ντροπή είναι η κατασυκοφάντηση αθώων ανθρώπων που πρόσφεραν στον πολιτικό πολιτισμό της χώρας.

Έστι καιρός για διόρθωση της αστοχίας!!!