16.2.2016
Ρήγμα στην ενότητα των αγροτικών κινητοποιήσεων επιδιώκει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κάμψει την αγωνιστικότητάς τους μετά την συνάντηση, χθες, ομάδας αγροτών με την κα Ολ. Γεροβασίλη.
Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να εκτονώσει την αντίδραση των αγροτών που προκάλεσε το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με το σενάριο για διατήρηση του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου ταμείου των αγροτών να κερδίζει έδαφος.
Ταυτόχρονα επιδιώκεται η ικανοποίηση ορισμένων από τα βασικά αιτήματα των αγροτών, χωρίς όμως να αλλάζει η φιλοσοφία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δέχεται εισηγήσεις έμπειρων στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες περιλαμβάνουν αναλυτικές προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, ειδικά με τους αγρότες. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα οι αγρότες είναι αυτοί που δίνουν τον καθοριστικό τόνο στις κινητοποιήσεις και στις ποικίλες αντιδράσεις κατά του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου, χωρίς να υποτιμούν τις αντιδράσεις των άλλων κοινωνικών οργανώσεων και φορέων, όπως των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών – εμπόρων.
Βασικοί άξονες επίλυσης
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Εργασίας για τη βελτίωση της πρότασης που αφορά το ασφαλιστικό των αγροτών, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στους εξής άξονες:
1 Διατήρηση του ΟΓΑ, για ένα μεταβατικό στάδιο, ως αυτοτελούς ασφαλιστικού ταμείου των αγροτών, ενταγμένου όμως μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Επί του θέματος αυτού δεν υπάρχει επί της αρχής αντίθεση των θεσμών, καθώς η συμφωνία του τρίτου μνημονίου του περσινού καλοκαιριού δεν προβλέπει υποχρεωτική ενσωμάτωση του ΟΓΑ μαζί με τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης τονίζουν ότι ο ΟΓΑ «δεν βγαίνει οικονομικά», επισημαίνοντας ότι μόνο πέρυσι χρειάστηκε 3,2 δισ. ευρώ επιχορήγηση για να πληρώσει τις συντάξεις και εισέπραξε από ασφαλιστικές εισφορές 480 εκατ. ευρώ.
2 Σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές και αποσύνδεσή τους από τις φορολογικές κλίμακες.
3 Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, από τις αρχικά προτεινόμενες, για τους νέους αγρότες και σταδιακή προσαρμογή τους σε βάθος χρόνου.
4 Μείωση των ασφαλιστικών κατηγοριών των αγροτών σε 5 από 7 που είναι σήμερα (οι 5 είναι υποχρεωτικές – οι δύο είναι προαιρετικές).
5 Απόδοση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες, αλλά σε συνδυασμό με την υποχρέωση ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών των αγροτών, που σήμερα ανέρχονται σε 850 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 850 εκατ. ευρώ, περίπου τα 440 εκατ. τα χρωστούν μόλις 17.000 αγρότες και είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν σε βάθος τουλάχιστον μιας δεκαετίας. Ηδη, ο ΟΓΑ με χθεσινή του εγκύκλιο προχωρά στην ηλεκτρονική ανανέωση των εγγραφών των αγροτών επικαιροποιώντας τα στοιχεία που διαθέτει στα μητρώα του για περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους.
6 Αναλογιστική μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του ταμείου, από την οποία θα αναδειχθούν οι ανάγκες επαναπροσδιορισμού των βασικών οικονομικών μεγεθών και απαιτήσεων του ΟΓΑ σε όλα τα επίπεδα. Επισημαίνουμε ότι ο ΟΓΑ διαχειρίζεται μέχρι σήμερα 5 διαφορετικούς κωδικούς συνταξιοδοτικών και προνοιακών παροχών.
7 Απόδοση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στο θέμα αυτό οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν εκφράσει τις ισχυρότατες αντιρρήσεις τους, καθώς διαφωνούν με τη γενικευμένη χορήγηση της εθνικής σύνταξης σε όλους και προτείνουν τη χορήγησή της με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και με τη συμπλήρωση 20 συντάξιμων ετών και όχι με 15 έτη ασφάλισης όπως εισηγείται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ, σήμερα το 98% των συνταξιούχων του λαμβάνει κομμάτι της βασικής σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης.