Η κυβέρνηση ισοπεδώνει τις υποστηρικτικές δομές στην Εκπαίδευση-Ενημερωτική Ημερίδα στο Δήμο Ωρωπού

Ενημερωτική ημερίδα  για το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναδιοργάνωση των Υποστηρικτικών Δομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» το οποίο έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, διοργάνωσε ο Δήμος Ωρωπού και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, χθες, Σάββατο 19 Μαΐου, στην αίθουσα των ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ. Μίλτος Καρβούνης ( Δ.Σ. Διονύσου και Μαραθώνα), Εμμανουήλ Κουμπιάς (Δ. Σ. Ωρωπού και Αγίου Στεφάνου) και ο Ανδρέας Ζεργιώτης ( Δ.Σ. Αχαρνών).

Κατά την ημερίδα οι ομιλητές άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της να ισοπεδώσει  τις σχολικές δομές οι οποίες χτίστηκαν με αγώνες,  προς όφελος των μαθητών και των γονέων τους. Έκαναν λόγο για επιστροφή στη δεκαετία του 1980, κάτι που θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στην εκπαίδευση. Κατήγγειλαν επίσης την κατ’ επίφαση διαβούλευση του νομοσχεδίου, στην οποία υπάρχουν τρεις χιλιάδες αρνητικές κριτικές, χωρίς να ληφθούν ποτέ υπόψη από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στόχο έχει, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, την τακτοποίηση ημετέρων κι όχι την μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην:

  • Κατάργηση του Θεσμού του Σχολικού Συμβούλου
  • Κατάργηση των υποστηρικτικών δομών ΚΕΔΔΥ,ΣΣΝ και ΚΕΛΠΛΗΝΕΤ
  • Αποδόμηση όλων των υποστηρικτικών δομών στην εκπαίδευση

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην κατάργηση της αξιολόγησης των μαθητών που έχουν ειδικές ικανότητες, οι οποίοι, πλέον, μένουν αβοήθητοι, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την συγκρότηση Επιτροπής από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και τον Διευθυντή σε κάθε σχολική μονάδα κι εφόσον βγει το πόρισμα το παιδί να πάει στο ΚΕΣΥ για την τελική βεβαίωση της ικανότητάς του.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία οδηγεί  τους γονείς σε ιδιώτες επιστήμονες, ή σε νοσοκομειακές μονάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται για το παιδί. Επιπλέον καταργείται η παράλληλη στήριξη των μαθητών αυτών.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, την κατάργηση των ολοήμερων σχολείων, κάτι που θα κοστίσει ακριβά στους εργαζόμενους γονείς σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Στην εκδήλωση παρέστη και η πρώην υπουργός Παιδείας και νυν Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής  κα Έφη Χριστοφιλοπούλου, η οποία κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για κατάργηση των υποστηρικτικών δομών στην Παιδεία και ζήτησε από τους γονείς, το σύνολο της  κοινωνίας αλλά και τους βουλευτές, να ξεσηκωθούν και να αντιδράσουν δυναμικά, ώστε να μην περάσει στη Βουλή.

Επίσης, παρέστησαν και η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Γεωργία Μαρτίνου, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κα Ανδριάνα Αλαξανδράτου, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Σταύρου και Νίκος Τζεβελέκος,  η κα. Αναστασία Κατσούγκρη, Ειδική Παιδαγωγός, συγγραφέας, Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Πατρών, η συγγραφέας κα Μαίρη Κασαμπαλάκου, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ωρωπού κ. Ν. Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Π. Μιχαλόπουλος και η Κλειώ Τζεβελέκου, καθώς και διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί και  γονείς.