Η κυβέρνηση μελετά  αύξηση της έκτακτης εισφοράς στο 10%

18.2.2016

Αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλλά και του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση, καθώς το δημοσιονομικό κενό του 2016 αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αυτό αναφέρει σήμερα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σύμφωνα με πληροφορίες της και υποστηρίζει ότι  η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κενό του 2016 και να εξασφαλίσει έσοδα 550 εκατ. ευρώ με αύξηση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς από το 8% που είναι σήμερα, στο 10%! Και δεν φθάνει αυτό, αλλά σκέφτονται και την αναδρομική φορολόγηση του 2015, καθώς τα νούμερα δεν… βγαίνουν.

Τα κυβερνητικά στελέχη άλλωστε, επιμένουν στην παράλληλη αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και κατά 60%.

Οι δανειστές πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, δεν αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης ως έχουν, καθώς εφόσον εφαρμοστούν θα σημάνουν αυτομάτως συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση 70%.

Από την πλευρά τους οι δανειστές προτείνουν δραστική μείωση ή και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Με τον τρόπο αυτό όμως, το αφορολόγητο εάν δεν καταργηθεί εντελώς, θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση τα 5.000 ευρώ, από τα 9.550 που είναι σήμερα, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα χαμηλά στρώματα. Η κατάργηση του αφορολόγητου πάντως, είναι μια από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, που επιμένει ότι είναι δική της ευθύνη η κατανομή των βαρών.