Η κυβέρνηση μονομερώς καταθέτει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

13.4.2016

Το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταθέτει την άλλη εβδομάδα στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση, χωρίς την έγκριση των δανειστών προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τους.

Η περίεργη ανακοίνωση του Ευ. Τσακαλώτου, χθες το απόγευμα, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν ναυαγήσει προκαλεί ΄πολλά ερωτηματικά για τους στόχους της κυβέρνησης. Και μόνο η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αίσθηση και προβληματισμό για τη στρατηγική την οποία επιχειρεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών πέραν του γεγονότος ότι τα νομοσχέδια αναμένεται να ψηφιστούν εντός του Απριλίου  δεν ξεκαθάρισε τον τρόπο με τον οποίο θα εισαχθούν στη Βουλή, εάν θα έχουν τη μορφή του κατεπείγοντος.

Σ αυτή την περίπτωση δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 22 θα έχουν ολοκληρωθεί παρά το χθεσινό ναυάγιο, είτε η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς κάτι όμως το οποίο είναι άγνωστο ποιες επιπτώσεις θα επιφέρει στις σχέσεις της με τους δανειστές και την εκταμίευση των χρημάτων που έχει ανάγκη.

Η άποψη του κ. Τσακαλώτου ότι θα φέρει η κυβέρνηση τα νομοσχέδια στη Βουλή προς ψήφιση και στη συνέχεια: «Θα έχουμε ευκαιρίες μετά για όποιες τροποποιήσεις αν και όποτε χρειαστούν» δείχνει ότι μάλλον επιχειρείται μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τους δανειστές για να μειώσουν τις απιστήσεις τους. Ωστόσο, άλλο η κατάθεση και άλλο η ψήφιση.

Κύκλοι του ΔΝΤ από την πλευρά τους, προειδοποίησαν ότι θα θεωρήσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων της κυβέρνησης χωρίς την συναίνεση του Ταμείου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Λίγο αργότερα, κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου έσπευδαν να διευκρινίσουν αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου ότι «δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, γίνεται απλώς για εξοικονόμηση χρόνου». Σε ερώτηση αν υπάρχει plan B οι κύκλοι Μαξίμου απαντούσαν: «Η κυβέρνηση δεν έχει plan B, άλλοι έχουν…» αφήνοντας να εννοηθεί ότι κύκλοι των θεσμών επιδιώκουν να εξωθήσουν αλλού τα πράγματα.