Η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το σχέδιο – λαιμητόμο για το ασφαλιστικό

2.2.2016

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απαιτεί με ομόφωνη απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Ωρωπού, ύστερα από πρόταση ου κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση, Μιχάλης Χασιώτης. H απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Μετά και τη συζήτηση στη βουλή η συγκυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η πρόταση – λαιμητόμος αποτελεί σωτηρία για το Ασφαλιστικό, ότι είναι δίκαιη και βιώσιμη, υπέρ των αδυνάτων, ότι δε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Στην πραγματικότητα συνεχίζει από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έλεγαν ακριβώς το ίδιο.

Στην πρόταση των 170 σελίδων προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  • Μείωση των συντάξεων που δεν αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους που θα βγαίνουν στη σύνταξη από 01/01/2016 αλλά και τους νυν συνταξιούχους.
  • Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
  • Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης, επί της ουσίας πρόπλασμα για τη σταδιακή απεμπλοκή του κράτους από την ευθύνη για το ασφαλιστικό.
  • Μείωση του ΕΚΑΣ που θα έχει ζωή για 3 ακόμα χρόνια καθώς καταργείται το 2019.
  • Επιβάλλει την σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φθάσει το 19%.
  • Επιβάλλει αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές μεγάλων ομάδων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Η ασφάλιση γίνεται πια ατομική υπόθεση του κάθε εργαζομένου, με σταδιακή απεμπλοκή του κράτους και της εργοδοσίας από αυτήν. Ο εργαζόμενος δεν θα ξέρει ούτε πότε θα πάρει σύνταξη, ούτε το ύψος της. Ανοίγεται έτσι διάπλατα ο δρόμος για τα αρπακτικά της ιδιωτικής ασφάλισης και τους εμπόρους της υγείας, που ήδη ακονίζουν τα νύχια τους.

Το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο την σύνταξη. Είναι όλο το πλαίσιο προστασίας για κάθε λαϊκή οικογένεια. Είναι η ασφάλιση των παιδιών, τα φάρμακα, το επίδομα ασθενείας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές υγείας, η πρόνοια, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο. Όλα αυτά έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση στην πρότασή της έχει ενσωματώσει όλες τις μειώσεις.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και δεν διορθώνεται. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της.

Μόνη λύση συμφέρουσα για το λαό είναι η κατοχύρωση δημόσιας, καθολικής, υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι κόστος, είναι δικαίωμα.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους αγωνιζόμενους αγρότες που εδώ και μέρες βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα, όπως επίσης και στους άλλους εργαζόμενους, τους αυτοπασχολούμενους και στηρίζουμε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα με πρώτο σταθμό την γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Καλούμε το λαό της πόλης μας να πάρει μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις.

Ο δημοτικός σύμβουλος

Μιχάλης Χασιώτης»