Η κυβέρνηση στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής

16.1.2016

Την βούληση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επαναλαμβάνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας – Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς και την υπογραφή συμφωνίας για συνεργασία σε θέματα φορολογίας και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Μετά και τη δήλωση του πρωθυπουργού, το πρωί, ότι κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους με τις προσπάθειες της κυβέρνησης πάνω στο θέμα, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν την πρόοδο επισημαίνοντας την επιβολή προστίμων «ακόμα και σε πρόσωπα που απολάμβαναν πολύ ισχυρής προστασίας, όπως ο κ. Παπασταύρου».

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ακόμη πως μολονότι ο Β. Μπόργιανς έχει δηλώσει από το 2012 τη βούλησή του να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθειά της για πάταξη της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, «οι τότε κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν ούτε έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον».

«Η ισχυρή πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μετουσιώνεται σε πράξη με την έναρξη της συνεργασίας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαβίβαση στοιχείων (γνωστή ως ‘λίστα Μπόργιανς’) για 10.401 τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες με καταθέσεις που ανέρχονται στα 3,9 δισ. ευρώ» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αναφορικά με την συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα, αυτή περιλαμβάνει:

  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα στελέχη των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών και των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (πχ. προγραμματιστές) με έξοδα του γερμανικού κρατιδίου που ξεκινούν το Φεβρουάριο.
  • Μεταφορά και επεξεργασία των νομικών ρυθμίσεων, όπως η αυτοκαταγγελία καθώς και η συνεργασία των διοικητικών και δικαστικών αρχών των δύο πλευρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο την ταχύτατη δικαστική διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων με απόλυτο σεβασμό στο κράτος Δικαίου.