Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει το χρόνο και τις αυταπάτες της

11.5.2016

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου  αρχίζουν να σβήνουν λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου του Eurogroup.

Η αβεβαιότητα αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να δημιουργεί ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι υπουργοί του οποίου άκουσαν άφωνοι τον πρωθυπουργό στο υπουργικό Συμβούλιο να τους παρουσιάζει μια άλλη Ελλάδα συνεχίζοντας τις αυταπάτες του.

Το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος είναι καταρχήν μια θετική εξέλιξη αλλά όλα θα κριθούν  στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Και μέχρι τότε πρέπει να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μέχρι τις 24 Μαΐου, τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να επεξεργαστούν τις επιλογές ελάφρυνσης. Ομως, αξιωματούχος της ευρωζώνης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα στο επόμενο Eurogroup.

«Επιτέλους έχουμε την προθυμία να το κάνουμε αυτό. Αλλά θα είμαστε έτοιμοι για πλήρη συμφωνία για ελάφρυνση χρέους έως τις 24 Μαΐου; Εχω σοβαρές αμφιβολίες», είπε στους Financial Times αξιωματούχος της ευρωζώνης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Το ΔΝΤ πιέζει για εκτεταμένη και σχεδόν αυτόματη ελάφρυνση χρέους όταν θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα το 2018, προκειμένου να παραμείνει σε αυτό. Ομως, σημειώνουν οι Financial Times, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Γερμανία και άλλες σκληροπυρηνικές χώρες είναι διαθέσιμες να δεχθούν αυτό το «πολιτικό χτύπημα» τώρα, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους, την οποία πολλές χώρες θεωρούν πιθανόν περιττή.

Ακόμη, το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται. «Η συμφωνία να εξερευνηθεί η ελάφρυνση χρέους επί της αρχής είναι καλή, αλλά το να κάνεις τους αριθμούς να δουλέψουν θα αποδειχθεί πρόκληση», εκτίμησε Μουιτάμπα Ράχμαν, αναλυτής του Eurasia Group.

Προσπαθώντας να κάνει την πολιτική της ελάφρυνσης πιο «εύπεπτη», ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διαχώρισε το θέμα σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα βήματα είναι πιο περιορισμένα και μπορούν να εφαρμοστούν πριν το 2018 χωρίς να πέσουν στο σοβαρό εμπόδιο της απαίτησης κοινοβουλευτικής έγκρισης από τη Γερμανία, τη Φινλανδία ή την Ολλανδία. Τα μεσοπρόθεσμα βήματα, όπως οι παρατάσεις ωρίμανσης, ρεαλιστικά θα χρειαστούν έγκριση, δημιουργώντας εγχώρια πολιτική πρόκληση τον Ιούνιο, την οποία ο Σόιμπλε θα θέλει να αποφύγει.

Αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στους Financial Times ότι το Βερολίνο μπορεί να μπει στον πειρασμό να αναβάλει να δεσμευτεί μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα, το 2018, βολικά έπειτα από τις γερμανικές εκλογές το 2017. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, η Γερμανία έθεσε την ιδέα του προληπτικού μηχανισμού, που μπορεί να προσφέρει ελάφρυνση χρέους, αλλά με την επιφύλαξη του πόσο καλά θα τα πάει η Ελλάδα στο μέλλον.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει οι δεσμεύσεις για αυτόματη και ξεκάθαρη ελάφρυνση να συμφωνηθούν τώρα, ώστε να επιτραπεί η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Κατά τις διαπραγματεύσεις, σημειώνει το δημοσίευμα, μπορεί να γίνει μάχη για τις προσδοκίες σχετικά με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%, τον οποίο το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό και ακατόρθωτο.

Κάποιοι υπουργοί της ευρωζώνης χάνουν την υπομονή τους με αυτό που βλέπουν ως «σαμποτάζ» του ΔΝΤ, προκειμένου τελικά να τους ωθήσει σε κούρεμα χρέους. Αλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε ότι αν οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, τότε μία μερική συμφωνία μπορεί να είναι τελικά απαραίτητη, με την Ελλάδα να παίρνει τα δάνεια της ευρωζώνης για να «ξελασπώσει» το καλοκαίρι και τις συζητήσεις για το χρέος να μετατίθενται.