Παράδειγμα αποτελεί η 70χρονη Ρηνιώ Κατσοτούρχη, η ακρίτισσα του Αιγαίου που ζει μόνη στη θαλασσοδαρμένη Κίναρο εδώ και 18 χρόνια, σαν άλλη κυρά της Ρω, δίνοντας ζωή σε αυτό το μικρό βράχο στην μέση του Αιγαίου.
Η κυρά Ρηνιώ, ζωγράφισε στην οροφή του σπιτιού της την Ελληνική σημαία για να φαίνεται από ψηλά, όπως η ίδια αισθάνεται την πατρίδα μέσα στην καρδιά της.
Η μοναξιά δεν φαίνεται να την ενοχλεί, ούτε φοβάται μην πάθει κάτι παρά την έβδομη δεκαετία που κουβαλά στις πλάτες της. Κάθε μέρα ανάβει το καντηλάκι στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου για να την προστατεύει. Τίποτα δεν τη λυγίζει. Τη λύγισε όμως το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας.
«Είχα πάει στην Αυστραλία αλλά δεν με συγκίνησε τίποτα, θέλω την Κίναρο. Το 2000 ήρθαμε εμείς εδώ. Το 2000 ήρθαμε να μην ξαναμείνει το νησί μοναχό. Ο γιος μου πήρε επιδότηση με τα ζώα. Είχε η μάνα μου ένα κομμάτι χωράφι εδώ πέρα και το είχε σαν ενοίκιο του το έδωσε για να έχει τα ζώα» δήλωσε η ίδια.
Το 2012 πέθανε η μητέρα της και δεν δηλώθηκαν στο Ε9 οι μεταβολές στο χωράφι, με αποτέλεσμα η εφορία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μπλοκάρουν την επιδότηση για τα 200 πρόβατα που βόσκουν ελεύθερα στο νησί και τις κότες της. Δηλαδή της στέρησαν 4.000 ευρώ το χρόνο.
«Γιατί δε μας δίνουν την επιδότηση; Από το Πάσχα μας πάνε στα Χριστούγεννα και από τα Χριστούγεννα στο Πάσχα, μας κοροϊδεύουν».
Εδώ και 2 χρόνια η κυρά Ρηνιώ προσπαθεί να βρει άκρη με την εφορία Καλύμνου. Όλο της υπόσχονται λύση. Αλλά λύση δεν έρχεται. Η προσκόλληση στο νόμο είναι πιο δυνατή από μια γυναίκα που φυλάει Θερμοπύλες στο Αιγαίο.
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Γιάννης Τσιρώνης υποσχέθηκε να δει το πρόβλημα.