Η Λαγκάρντ υιοθέτησε την ιδέα του Κ. Καραμανλή για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

2.7.2016

Ήταν το μακρινό 1976 όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας για πρώτη φορά έριχνε την ιδέα της μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους την Αρχαία Ολυμπία. Πριν ακριβώς σαράντα χρόνια ο εθνάρχης είχε ρίξει το σπόρο. Και λίγα χρόνια αργότερα το Φεβρουάριο του 1980 επανήλθε με την ίδια πρόταση ,όταν υπήρξε το σαμποτάζ του Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας.

Χρειάστηκαν όμως πολλά χρόνια ακόμη για να αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα ότι η συνεχής μεταφορά των αγώνων είναι μια κοστοβόρα ιστορία την οποία οι χώρες που επιθυμούν να αναλάβουν του Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους.

Η ιδέα του Κ. Καραμανλή για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, ήλθε εκ νέου στο προσκήνιο, στη διάρκεια των εργασιών του «Φεστιβάλ Ιδεών Ασπεν», που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Ασπεν του Κολοράντο, με συμμετοχή ηγετών και προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία τέθηκε το σχετικό ερώτημα, τη χαρακτήρισε πολύ καλή ιδέα, ωστόσο είπε πως θα πρέπει να ξεκαθαριστούν διάφορα ζητήματα, όπως διαφάνεια, επιτροπή που θα έχει την ευθύνη των χειρισμών κ.α.

Το θέμα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα έθιξε με τοποθέτησή της η αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ασπεν και υπεύθυνη για τη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Ιδεών», Κίτι Μπουν (Kitty Boone), στη διάρκεια συζήτησης την Κυριακή 26 Ιουνίου, με συντονίστρια την πρόεδρο του Ινστιτούτου Woodrow Wilson, Τζέιν Χάρμαν, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Απόστολου Ζουπανιώτη στο greeknewsonline.

«Η ελληνική οικονομία είναι καταστραμμένη. Το χρέος είναι τεράστιο πρόβλημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια τεράστια καταστροφή για το Ρίο. Ο τρόπος με τον οποίο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λαμβάνει τις αποφάσεις είναι πράγματι περίπλοκος. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της και τον τουρισμό και προσφέροντας μια τοποθεσία περιβαλλοντικά ασφαλή – δεν χρειάζεται να χτίζουμε στάδια που θα γεμίζουν σκόνη και χόρτα – και να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον κόσμο; Βρείτε μια τοποθεσία στην Ευρώπη που είναι νομότυπο το σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων», ήταν η παρέμβαση της κυρίας Μπουν.

«Νομίζω είναι μια σπουδαία ιδέα για άμεση χρήση και σας ευχαριστώ. Ξέρετε, στο βαθμό που πρόκειται να δημιουργήσει ζήτηση, η οποία είναι αυτό που απολύτως χρειάζεται αυτή η οικονομία, θα ήταν που σπουδαίο. Το πώς θα συνδυαστεί η μία (μόνιμη) με τον πολυμερή και πολυεθνική ελκυστικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ διευκρίνισε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα καλό διοικητικό όργανο για την εποπτεία των αγώνων ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις όπως συνέβη στο παρελθόν.

Μάλιστα, στην τοποθέτησή της η κυρία Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι ο μαραθώνιος διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ονομάζονται έτσι εξαιτίας της Ολυμπίας, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα και η οποία έχει φιλοξενήσει τόσους πολλούς φανταστικούς αθλητές, ως μέρος των αρχών που είχαν οι Ελληνες, «νους υγιής εν σώματι υγιή».