Η λαοθάλασσα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία αλλάζει το πολιτικό σκηνικό

Ένα απόλυτα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου έστειλε η λαοθάλασσα που συγκεντρώθηκε σήμερα στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να διαδηλώσει κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση μπροστά στη κοσμοσυρροή της πλατείας Συντάγματος ένοιωσε την απόλυτη τραγικότητα της μοναξιάς  της απόρροια της λάθος πορείας που  βρίσκεται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός και εν πολλοίς να το γελοιοποιήσει. Εις μάτην! Αυτογελοιοποιήθηκε με μέσα από λεκτικές φαιδρότητες κορυφαίων υπουργών της. Το ενάμιση εκατομμύριο πολιτών που διαδήλωσαν ειρηνικά αποτελεί αδιάψευστο  ιστορικό γεγονός το οποίο ουδείς μπορεί να υποτιμήσει.

Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού. Αυτού που ονομάζει φασίστες και τρομοκράτες για να καλύψει τη δική της φασιστική νοοτροπία και συμπεριφορά. Την τάση ισοπέδωσης και ευτελισμού των πάντων.

Σήμερα κέρδισε η δημοκρατία. Κέρδισε η ελεύθερη έκφραση του λαού που ξεχύθηκε στους δρόμους. Και βέβαια ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να κοιμάται πλέον ήσυχος  γιατί δεν έχει καθαρή τη συνείδησή του. Αποδείχτηκε μικρός και βλαπτικός για τη χώρα με τις ανάξιες σχολίου δηλώσεις του στο διαδίκτυο.

Είναι θλιβερή η εικόνα πανικού που εμφανίζει η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είδε ότι χάνει το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε να γονατίζει με μέτρα  σκληρής λιτότητας το λαό και να μην κουνιέται κανείς. Ο λαός όμως σηκώθηκε άφησε τον καναπέ βγήκε στους δρόμους και πλέον αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Το πουλόβερ ξετυλίγεται και το επόμενο διάστημα θα έχει μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Όμως η αντίδραση της κυβέρνησης απέδειξε ότι δύσκολα θα εγκαταλείψει την εξουσία. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις αν ο πρωθυπουργός συνεχίσει τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Η κυβέρνηση κρατάει στα χέρια της μια βραδυφλεγή βόμβα. Η έκρηξη της  η μη θα εξαρτηθεί από τη διαχείριση στο Μακεδονικό. Αν ενδώσει το τέλος της θα έρθει πολύ πιο σύντομα από ότι νομίζουν κάποιοι. Όση στήριξη κι αν λάβει από εξωγενείς παράγοντες.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και ένα ενδεχόμενο πολιτικής ανωμαλίας μέσω ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο κι αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα στις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου καθώς το συλλαλητήριο δεν ήταν, απλώς, μα έκφραση οργής και πάθους του λαού που αφορούσε  μόνο το ονοματολογικό ή αποτυπώνει ευρύτερες και βαθύτερες οσμώσεις στην πολιτική συνείδηση της κοινωνίας που εκφράστηκαν μέσω του συλλαλητηρίου.

Το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να υποβαθμίσουν την συμμετοχή του κόσμου, υποστηρίζοντας ότι συγκεντρώθηκαν αρκετές χιλιάδες κόσμου. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως το συλλαλητήριο ήταν μεγαλειώδες και οι συμμετέχοντας έστειλαν μήνυμα έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι ότι η συμμετοχή του κόσμου, διέτρεχε οριζόντια το πολιτικό σύστημα: Από την ΝΔ μέχρι την άκρα δεξιά και από το κέντρο ως την Κεντροαριστερά. Παρούσα ήταν και η Εκκλησία.

Στο συλλαλητήριο μετείχαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ (Αντώνης Σαμαράς, Αδωνις Γεωργιάδης, Σ. Βούλτεψη κ.α.) ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αλλά και η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή.

Διαφωνίες για πλήθος: 1,5 εκατ λένε οι διοργανωτές, 140 χιλιάδες η ΕΛΑΣ

Ως προς τον αριθμό των συγκεντρωμένων οι εκτιμήσεις – ως συνήθως -διαφέρουν. Οι διοργανωτές από την πλευρά του υποστηρίζουν πως ο αριθμός των πολιτών που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα έφτασε το 1,5 εκατομμύριο. Η αστυνομία από την άλλη μιλάει για 140.000.

Υπενθυμίζεται πως για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οι διοργανωτές μιλούσαν για 500.000 κόσμου και η ΕΛ.ΑΣ. για 90.000. Το βέβαιο είναι ότι συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της πρωτεύουσας και πως επρόκειτο για μια συγκέντρωση εντυπωσιακή, μεγαλύτερη από εκείνη της Θεσσαλονίκης.

Spiegel: Εκτός από τον πατριωτισμό, υπάρχει πραγματική οργή

Πέρα από τους αριθμούς – και φυσικά τα μεμονωμένα επεισόδια με Χρυσαυγίτες, αντιεξουαιαστές και ΜΑΤ αίσθηση προκαλεί το πάθος και η οργή την οποία εντόπισε και ο ανταποκριτής του γερμανικού Spiegel στην Αθήνα.

Οπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης σε tweet του: «Πέρα από την πατριωτική θέρμη, υπάρχει πραγματική οργή για τη διαμάχη του όρου ‘Μακεδονία’ – εναντίον των πολιτικών, της ελίτ, εκείνων που ‘ξεπουλάνε το έθνος’. Συναισθήματα παρόμοια με εκείνα των διαμαρτυριών για την λιτότητα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αμφισβητήθηκε και πάλι – αυτή τη φορά από τη δεξιά».

Μαξίμου: Αρκετές χιλιάδες στο Σύνταγμα -Δεν ήταν σεισμός, ούτε εκατομμύρια

Με διάθεση υποβάθμισης του όγκου συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας, εμφανίστηκε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οπως υποστηρίζει το Μαξίμου οι περισσότεροι το είδαν από την τηλεόραση. «Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα.

Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι» σημειώνει το Μαξίμου και προτρέπει την ΝΔ: «Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείο του Αλέξη Τσίπρα «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη. Αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει».

Κοτζιάς: Συνεχίζω με ήσυχη συνείδηση

Μια πρώτη ανάλυση έκανε πριν τελειώσει το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία – μέσω Twitter – ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά πλέον μπορεί με «ήσυχη συνείδηση και ευθύνη» να διαπραγματευτεί για το «καλό της πατρίδας».

«Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν,με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μητσοτάκης: Μεγαλειώδης συγκέντρωση -Οι πολίτες εξέφρασαν την αγωνία τους

Για μεγαλειώδη και ειρηνική διαδήλωση που αποτέλεσε έκφραση εθνικής υπερηφάνειας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η συγκέντρωση δεν είχε κομματικό χρώμα καθώς οι πολίτες εξέφρασαν την αγωνία τους.

Μητσοτάκης: Μεγαλειώδης συγκέντρωση -Οι πολίτες εξέφρασαν την αγωνία τους

Για μεγαλειώδη και ειρηνική διαδήλωση που αποτέλεσε έκφραση εθνικής υπερηφάνειας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η συγκέντρωση δεν είχε κομματικό χρώμα καθώς οι πολίτες εξέφρασαν την αγωνία τους.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία – και εγώ προσωπικά – από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Η σημερινή έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας δεν είχε κομματικό χρώμα. Κανείς, άλλωστε, δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση.

Οι πολίτες, όμως, σήμερα εξέφρασαν και την αγωνία τους. Την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία Κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την Αντιπολίτευση για να συνδιαμορφωθεί μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα.

Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες.

Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μέιζον εθνικό θέμα.

Ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα, χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς. Κυρίως, όμως, έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».

ΣΥΡΙΖΑ: Το συλλαλητήριο καθόρισαν οι μισαλλόδοξες ομιλίες και η Χρυσή Αυγή

Για πλήρη διάψευση των προσδοκιών των διοργανωτών του σημερινού συλλαλητηρίου κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει τη στήριξη τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας.

“Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια αποτελεί το ισχυρότερο εχέγγυο για την εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και εκφράζει το αίτημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για ένα μέλλον πέρα από αδιέξοδους και ανώφελους απομονωτισμούς”, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, αναφέρει στην ανακοίνωση του πως “το σημερινό συλλαλητήριο διέψευσε πλήρως τις προσδοκίες των διοργανωτών του, οι οποίοι όλες τις προηγούμενες μέρες ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη της μαζικότητας, συνεπικουρούμενοι από μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, που λειτούργησαν ως χορηγός επικοινωνίας του”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως “το εθνικιστικό και μισαλλόδοξο μήνυμα που εξέπεμψαν οι ομιλίες, η παρουσία σύσσωμης της Χρυσής Αυγής καθόρισαν το μήνυμά του”. Σημειώνει επιπλέον ότι “η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ανέδειξε την τυχοδιωκτική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δεν διστάζει να τζογάρει σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά για να διχάσει τον ελληνικό λαό και να εκμεταλλευτεί τις πατριωτικές ανησυχίες του”. Σημειώνει δε ότι “η στάση του Κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα αυτό αποτελεί μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας, καθώς δεν τολμά να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ονομασίας, παρόλο που κατά το πρόσφατο παρελθόν το διαχειρίστηκε η ΝΔ ως κυβέρνηση”.

Πολάκης: Η λαοθάλασσα δεν ήρθε τελικά

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απέφυγε να σχολιάσει το πολιτικό μήνυμα αλλά και την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. Έμεινε στο σχολιασμό του μεγέθους του πλήθους που συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, υποστηρίζοντας πως «η λαοθάλασσα που περίμεναν οι διοργανωτές δεν ήρθε»

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

«Για τον Μίκη δεν θα πω κουβέντα……ο καθένας είναι οι πράξεις του σε ΚΑΘΕ περίοδο της ζωής του …. Θα πω όμως: Η λαοθάλασσα που περίμεναν οι “διοργανωτές “ΔΕΝ ΗΡΘΕ! Γιατί ο κόσμος κατάλαβε …..και δε θέλει ο πατριωτισμός του να γίνει το εφαλτήριο κάποιων για να ξαναγυρίσουν στο φαγοπότι…».

Τσαρουχά (ΑΝΕΛ): Δεν είμαστε εθνικιστές, είμαστε πατριώτες

Το να είσαι παρών για την πατρίδα σου, για την ταυτότητά σου, για την ειρήνη, δεν είναι «εθνικισμός», ούτε κάποιου είδους «ακρότητα» σημείωσε σε δήλωσή της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αναφερόμενη στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

«Εθνικισμός και ακρότητα είναι να “εξαγιάζεις” τον αλυτρωτισμό. Να επιτρέπεις τη συνέχιση πονηρών σχεδιασμών που βασίζονται στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Να βλέπεις τους λαούς ως εργαλεία για να σχεδιάζεις “μεγάλους χάρτες”, πολέμων και κατακτήσεων που θα καταστρέψουν και άλλες ζωές στα Βαλκάνια» είπε και πρόσθεσε:

«Το σημερινό συλλαλητήριο, όπως και εκείνο της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, έχει ως βάση τη γνήσια έκφραση των συνανθρώπων μας, που καταγγέλλουν έναν ολοφάνερο επεκτατικό σχεδιασμό που ξεκίνησε χρόνια πριν σε βάρος της ειρήνης στα Βαλκάνια».

«Είναι η ιερή απαίτηση των συμπολιτών μας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και η δήλωση ότι είμαστε παρόντες για να προστατεύσουμε το μέλλον των οικογενειών και των συνανθρώπων μας.»

Όπως είχε γράψει και ο Αλμπέρ Καμύ, “αγαπάμε πολύ την πατρίδα μας για να είμαστε εθνικιστές”. Την αγαπάμε πολύ για να επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν κάποιοι την έκφραση των συμπολιτών μας για ακραία, πολιτικά και κομματικά συμφέροντα.»

Για αυτό και ξεκαθαρίζουμε ότι οι προσπάθειες κάποιων να το μετατρέψουν σε έκφραση ακραίων και παραπολιτικών πεποιθήσεων, δεν εκφράζουν ούτε εμάς ούτε το σύνολο των συμπολιτών μας», είπε η κ.Τσαρουχά.

Κουμουτσάκος: Κατώτερος των στιγμών ο Κοτζιάς

Ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά για το συλλαλητήριο, έκανε στο λογαριασμό του στο Twitter την εξής ανάρτηση: «Αντί ο κ. Κοτζιάς να ευχαριστήσει με σεμνότητα τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που σήμερα στο Σύνταγμα του έδωσαν δύναμη να διαπραγματευτεί από ισχυρότερη θέση, εκείνος κατέφυγε σε ένα μίζερο μικροκομματισμό, πολύ κατώτερο της ιστορικότητας των στιγμών. Κρίμα».

Αυγενάκης: Πανικόβλητη η κυβέρνηση

Ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στην Πάρο σχολίασε: «Η κυβέρνηση μοιάζει πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια και δεν αντιλαμβάνεται καν ότι μόνη της προκάλεσε την εύλογη αντίδραση των πολιτών με τον τρόπο που χειρίστηκε και εξακολουθεί να χειρίζεται το εθνικό θέμα των Σκοπίων».

Πρόσθεσε σε πως η κυβέρνηση «αντί να συνειδητοποιήσει ότι με τη στάση της υποδαυλίζει τις αντιδράσεις, συνεχίζει να διχάζει τους πολίτες, χαρακτηρίζοντας αυτούς που θα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια ακραίους και ακροδεξιούς. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο -με πρόσχημα μεμονωμένα περιστατικά που άλλωστε και η ΝΔ καταδίκασε- να “χαρίζει” στην ακροδεξιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να εκφράζουν την ευαισθησία τους για αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα» πρόσθεσε.

Τζιτζικώστας: Δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει πλέον η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει» σημειώνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Αθήνας με ανάρτησή του στο Twitter.

Αναλυτικά, ο κ.Τζιτζικώστας έγραψε:

«Στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας σήμερα για τη Μακεδονία, με μία συγκλονιστική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί μετά και τη σημερινή συγκέντρωση να συνεχίσει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει!».

Σαμαράς: Συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας

Το παρών ανάμεσα στους πολίτες που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουν όλοι. Και ποιος δεν είναι συγκινημένος».

Οι συγκεντρωμένοι μόλις είδαν τον κ.Σαμαρά τον αποθέωσαν και κάποιοι από αυτούς φώναζαν «ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΑΣ Αντώνης Σαμαράς».