Η Μέρκελ καλεί τους Ευρωπαίους να βρουν λύση για το προσφυγικό και τα αίτια που το προκάλεσαν

13.2.2016

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ η οποία έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Σένγκεν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οπισθοδρόμηση που αυτό θα σημαίνει με έναν σαρκασμό προσπάθησε να απαντήσει  σε όσους εκφράζουν αυτή  την άποψη κι ότι ουσιαστικά δεν είναι σημαντική η ζώνη Σένγκεν.

«Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει συχνά να μου λένε άνθρωποι ότι υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν. Και τους απαντώ ”Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την γερμανική επανένωση – εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα”», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, μιλώντας ενώπιον 400 ατόμων, στο χθεσινοβραδινό επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον Ντέιβιντ Κάμερον, στο δημαρχείο του Αμβούργου.

Για μία ακόμη φορά, η Μέρκελ έκανε έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμβάλουν προκειμένου να εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής και στην επιτόπου αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής ροής.

Αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος που προτείνει είναι «επίπονος», τόνισε ότι το να τον ακολουθήσει κανείς αποτελεί «ζήτημα ανθρωπιάς και θέμα για το μέλλον της Ευρώπης» και εξέφρασε την αισιοδοξία της για μια συμφωνία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. «Η ικανότητα της ΕΕ να βρίσκει κοινές απαντήσεις» αποτελούσε πάντα τη δύναμή της, δήλωσε και εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο, όπως και στην περίπτωση, επισήμανε, του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Κάμερον για την διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Συρία την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι συμμετέχοντες, τα τρόφιμα για τους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς στην Εγγύς και την Μέση Ανατολή δεν θα περικοπούν, ενώ πολλά από τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να πάνε στο σχολείο.

Ακόμη, η Καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της G-20 θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017 στο Αμβούργο, κάνοντας λόγο για μια «ανοιχτή στον κόσμο» πόλη, η οποία είναι για αυτόν τον λόγο ο κατάλληλος τόπος για την συνάντηση των ηγετών.