Η Μαλακάσα νέα Μόρια-«Δεν αντέχουμε άλλο» λένε οι κάτοικοι σε συγκέντρωση

«Δεν αντέχουμε άλλο» ακούστηκε η φωνή των απεγνωσμένων κατοίκων της Μαλακάσας, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μαΐου στην πλατεία Μαλακάσας με θέμα τις δύο Δομές Φιλοξενίας που υπάρχουν στο χωριό.

Την ειρηνική συγκέντρωση διοργάνωσε η Επιτροπή Ανάκτησης Δικαιωμάτων των Κατοίκων της Μαλακάσας, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη λειτουργία των δύο Δομών, ζητώντας να δοθούν άμεσα λύσεις.

Πληθυσμός των Δομών

Στην Ανοικτού Τύπου Δομή, που λειτουργεί στη Μαλακάσα του Δήμου Ωρωπού από το 2016, διαμένουν 2.500 άτομα, ενώ πάνω από 1.300 άτομα, χωρίς καν ταυτοποίηση στοιχείων,  φιλοξενεί η νέα Κλειστού Τύπου Δομή, που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 15 Μαρτίου του 2020 και μέσα ένα μήνα μετατράπηκε από το Υπουργείο σε Ανοικτή.

Συνολικά δηλαδή, φιλοξενούνται περισσότερα από 3.800 άτομα. Μια ολόκληρη κωμόπολη στις παρυφές της Αττικής, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης,  σε ένα χωριό των 514 κατοίκων.

Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι δεν μπορεί να τηρηθεί το 10% του πληθυσμού για την φιλοξενία στις δομές των παράνομων μεταναστών, για το οποίο είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του Δημάρχου Ωρωπού κ. Γιώργου Γιασημάκη, της Δημοτικής Αρχής, του Αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Λίτσα, του Προέδρου της κοινότητας  Μαλακάσας  Σπύρου Λίτσα και μελών του τοπικού συμβουλίου, απέναντι στην Υπουργική απόφαση για τη λειτουργία και δεύτερης Κλειστής Δομής στη Μαλακάσα.

Παρά όμως τις άμεσες κινητοποιήσεις τους, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τη σκόπελο του Υπουργείου και η Δομή λειτουργεί και μάλιστα ως Ανοικτή πλέον. Σήμερα φιλοξενεί περίπου 1.300 μετανάστες προς απέλαση.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων

Στη συγκέντρωση, μίλησαν οι κάτοικοι και μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι «το 2016, ο αρχικός σχεδιασμός της Δομής, στο στρατόπεδο ΓΕΡΑΚΙΝΗ, αφορούσε στην προσωρινή φιλοξενία 400 προσφύγων και μεταναστών, ενώ σήμερα,  κατά παράβαση της συμφωνίας του  αρχικού  αιτήματος και παρά τις διαμαρτυρίες της δημοτικής αρχής, ο αριθμός τους αγγίζει τους 2.500. Στις 15 Μαρτίου του 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, δημιουργήθηκε, στα όρια του ίδιου στρατοπέδου, η δεύτερη Δομή, κλειστού τύπου, όπως ειπώθηκε αρχικά, αλλά στην πορεία μετατράπηκε σε ανοικτού τύπου, η οποία φιλοξενεί μετανάστες προς απέλαση».  

 Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι κάτοικοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους κατά πόσο η επιλογή της Μαλακάσας είναι ο κατάλληλος τόπος δημιουργίας δομών, καθώς «χαρακτηρίζεται ως ‘Περιοχή Ιδιαιτέρου Κάλλους’ και δεν παρέχει τα μέσα για τη στοιχειώδη δυνατότητα επιβίωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων, μεταναστών, καθότι πρόκειται για ένα χωριό 514 κατοίκων».

Παράλληλα οι κάτοικοι αναφέρθηκαν στην μεγάλη αλλαγή που βιώνουν στην καθημερινότητα τους, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στην αγωνία μέσα στην οποία ζουν, καθώς πλέον νιώθουν να «συρρικνώνονται» και να είναι οι ίδιοι «φιλοξενούμενοι» στον τόπο τους.

Όπως χαρακτηριστικά έχουν πει και σε πρόσφατη δήλωση τους, «Εμείς οι κάτοικοι της Μαλακάσας δημότες αυτού του Δήμου, με ίσες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα με τους υπόλοιπους, τα τρία τουλάχιστον τελευταία χρόνια νιώθουμε ακρωτηριασμένο άκρο του, με δυσμενέστατες για εμάς συνέπειες!

Η γεωγραφική θέση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η καθοριστικής, ζωτικής σημασίας επιρροή αυτού του τόπου στον δήμο, όπως και στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού μας, δεν αφήνουν περιθώρια σε κανέναν από εμάς να ρισκάρει την τύχη του για οποιοδήποτε τίμημα!»

Αναζητώντας τη «χρυσή τομή» και λύσεις

Στη συγκέντρωση ο λόγος δόθηκε και στον Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Λίτσα, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων και τόνισε  το μέγιστο πρόβλημα της κατάληψης των δημοσίων χώρων από τον πολύ μεγάλο αριθμό των μεταναστών. Οι τοπικοί φορείς δεσμεύτηκαν ότι θα ακολουθήσει από τους ίδιους μεγαλύτερη κινητοποίηση στηρίζοντας άμεσα τα αιτήματα των κατοίκων, γεγονός όμως που δεν ικανοποίησε απόλυτα τους κατοίκους οι οποίοι περίμεναν μια πιο συγκεκριμένη και άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το θέμα με τις Δομές Φιλοξενίας στη Μαλακάσα, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ευαίσθητο, καθώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές, τόσο των μεταναστών όσο και των κατοίκων. Οι μεν ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης μέσα στις δομές, υγειονομικές βόμβες, όπως έχουν χαρακτηριστεί και οι δε, βλέπουν καθημερινά τη ζωή τους και τον τόπο τους να αλλάζουν και να υποβαθμίζονται. Πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις, γιατί η αγανάκτηση και από τις δύο πλευρές, σε κάθε περίπτωση, θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο «τοπικό»

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το ζήτημα δεν είναι «τοπικό» και δεν αφορά μόνο τη Μαλακάσα και τους 514 κατοίκους της. Το πρόβλημα είναι όλου του Δήμου Ωρωπού και αφορά όλους τους Δημότες. Όλοι μαζί ενωμένοι, Δημοτική Αρχή, Αντιπολίτευση, Σύλλογοι, Φορείς, δημότες όλων των περιοχών του Δήμου, οφείλουν να στηρίξουν τους κατοίκους της Μαλακάσας, ώστε σύσσωμοι να αγωνιστούν απέναντι στις ερήμην τους κυβερνητικές αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με σεβασμό πάντα στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν Σύλλογοι από όλο το Δήμο Ωρωπού, ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαλακάσας  «Φύση & δράση» και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων  Δημοτικού Σχολείου Μαλακάσας. Η συγκέντρωση των κατοίκων ήταν ειρηνική και κάθε συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ήπιους τόνους. Όπως διευκρινίζουν οι κάτοικοι της Μαλακάσας, η παρουσία κάποιων ακραίων στοιχείων που πέρασαν και πέταξαν φυλλάδια εθνικιστικού περιεχομένου, δεν είχε καμία σύνδεση με τη συγκέντρωση.