Η Μαρία Ναυπλιώτου μεταμορφώνεται σε Μαρία Κάλλας με τις δημιουργίες του Βασίλη Ζούλια

Μια ντίβα που πέρασε στην αιωνιότητα, μια γυναίκα-σύμβολο, μια καλλιτέχνις που έπλασε ένα ολόκληρο αισθητικό σύμπαν με την φωνή, την προσωπικότητα και την παρουσία της: Μαρία Κάλλας.

Τον φετινό θεατρικό χειμώνα, στη σκηνή του θεάτρου «Μικρό Χορν», μια σπουδαία ηθοποιός θα υποδυθεί την ντίβα της όπερας και θα μας μεταφέρει νοητά στον αενάως ανεξερεύνητο κόσμο της.

Η Μαρία Ναυπλιώτου θα πρωταγωνιστήσει στην παράσταση «Μaster Class»: τo θεατρικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally που βασίστησε στο σεμινάριο όπου δίδαξε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλλιαρν της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του ‘70.

Στις 7 Νοεμβρίου, οι προβολείς του Μικρού Χορν θα φωτίσουν εικόνες ζωής της Μαρίας Καλλάς και η Μαρία Ναυπλιώτου με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου (σσ. την μετάφραση του κειμένου υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης) θα μας ταξιδέψει στο εύθραυστο και πολυδιάστατο εσωτερικό κόσμο της μεγαλύτερης φωνής του 20ου αιώνα.

Το Master Class γράφτηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1995 με πρωταγωνίστρια της Ζόι Καλντγουελ αρχικά στη Φιλαδέλφεια και μετά στο Μπρόντγουει γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Ο Βασίλης Ζούλιας είναι ο σχεδιαστής που θα ντύσει την Μαρία Ναυπλιώτου για το ρόλο της στο «Μaster Class», «παραδίδοντας» κι εκείνος με τη σειρά του ένα σπουδαίο μάθημα στιλ.

Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram πήραμε μια μικρή γεύση από την εμφάνιση της Μαρίας Ναυπλιώτου επί σκηνής. Η ηθοποιός κάνει fitting στο ατελιέ του σχεδιαστή και μας παρασύρει με την γοητεία της.

Ενα υπέροχο φόρεμα και ένα καπέλο είναι αρκετά για να μας μαγέψουν.

 

 

 

Δείτε το trailer της παράστασης:

 

Λίγα λόγια για το έργο: 

Με ραγισμένη φωνή και καρδιά, η Μαρία Κάλλας στα χρόνια του ‘ 70, λίγο μετά το γάμο του άλλοτε πολυαγαπημένου της Ωνάση με τη Τζάκι Κέννεντι και την δική της εμβληματική εμφάνιση στην άτυχη, ωστόσο, εμπορικά κινηματογραφική “Μήδεια” του τραγικού Παζολίνι, που η ίδια τον ερωτεύτηκε απελπισμένα, η μεγάλη αοιδός αποφασίζει να δώσει αυτά τα μαθήματα φωνητικής σε νέους τραγουδιστές. Κινήσεις απόγνωσης λίγο πριν την καταβάλει η κατάθλιψη και τη θερίσει πρόωρα ο θάνατος, πριν καν κλείσει τα πενηντατέσσερα χρόνια της. Τα μαθήματα αυτά μαγνητοσκοπούνται και οι φωτογραφίες της ίδιας, με παντελόνια και γυαλιά να διδάσκει, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Πάνω σε αυτό το υλικό ο Terrence McNally δημιουργεί έναν συναρπαστικό διάλογο της Κάλλας με τους σπουδαστές και τον εαυτό της, αυτοβιογραφικό, αποκαλυπτικό για τα μυστικά της τέχνης της, ειρωνικό και γεμάτο χιούμορ, πικρό για έναν καινούργιο κόσμο που ανατέλλει και που δεν της ταιριάζει.