Η Μεγάλη και Αιματηρή Ιστορία των Ελλήνων Σατανιστών της Παλλήνης

της Μαρίας Ψαρά

Τον χειμώνα του 1993, η Ελλάδα έχασε την αθωότητά της.

Ήταν από τα πιο όμορφα κορίτσια της πόλης. Η Νατάσα. Όταν πηγαίναμε Γυμνάσιο, εκείνη ήταν στο Λύκειο. Τα είχε με τον Άρη, έναν ομορφούλη, από άλλο σχολείο. Είχαν γίνει talk of the town, εκεί γύρω στις αρχές του ’90. Μέχρι που η ζηλευτή εικόνα του ζευγαριού ξεκίνησε να θολώνει.

Κάποιοι έλεγαν για τελετές μαύρης μαγείας που διοργάνωναν οι δυο τους, όταν τελείωναν τα μαθήματα. Άλλοι για μια τεράστια πεντάλφα που κάποιος είχε ζωγραφίσει στην αυλή του σχολείου του Άρη – μόλις το κατάλαβαν οι καθηγητές, έσπευσαν να τη σβήσουν. Ακούστηκαν και άλλες ιστορίες, χωρίς κανείς να μπορεί να πει αν ήταν αλήθεια ή ψέματα. Πάντως, εκεί, πάνω στην άγρια εφηβεία της επαρχίας, υπήρξαν πολλοί τότε που δελεάστηκαν από τις απόκρυφες τελετές που συζητούνταν στα πηγαδάκια.

Ένα πρωί, λίγο καιρό μετά, οι εφημερίδες έγραψαν ότι η 17χρονη Νατάσα βρέθηκε νεκρή. Είχε κρεμαστεί μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Η Αστυνομία απεφάνθη «αυτοκτονία» και έκλεισε την υπόθεση. Κανένας δεν θέλησε να ψάξει αν όλα όσα είχαν ακουστεί είχαν ψήγματα αλήθειας. Αλλά πάντως, κανείς πλέον δεν είχε διάθεση να μυηθεί σε τελετές σατανιστών. Λιγότερο από έναν χρόνο μετά, όταν έσκασε η είδηση για την υπόθεση των «Σατανιστών της Παλλήνης», κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα.

Το Metal και η Μαρινέλλα

Το 1972, ο Ντέμης Ρούσος με το συγκρότημά του «Aphrodite’s child» είχε κυκλοφορήσει δίσκο ψυχεδελικής μουσικής με το όνομα «666», ενώ 10 χρόνια αργότερα, το… νήμα πήραν οι Iron Maiden με τους κλασικούς πια στίχους «666 the number of the beast». Στα 80s και τα 90s, το heavy metal άρχιζε να αποκτά ευρύ κοινό στην Ελλάδα. Όπως και τα επιμέρους είδη, το dark metal ή το death metal. Οι στίχοι των τραγουδιών, ο αποκρυφισμός, τα παιχνίδια ρόλων, η Σολομωνική ήταν αντικείμενα συζήτησης στις παρέες των εφήβων ανά την Ελλάδα. Προφανώς και το metal δεν οδηγούσε στον σατανισμό, όπως διέδιδε η εκκλησία. Θυμάμαι ακόμη που βάζαμε να παίξουμε ανάποδα διάφορους δίσκους και ειδικά το Hotel California, έχοντας πεισθεί ότι επρόκειτο να ακούσουμε μυστικά μηνύματα. Ακόμη και δίσκους της Μαρινέλλας ακούγαμε και καλά για να αποκωδικοποιήσουμε τη «φωνή του Βελζεβούλ» που μας έλεγαν ότι είχε παρεισφρήσει στο δισκάκι. Μπορεί να γελούσαμε τότε, αλλά υπήρχε και ένας φόβος, μια αμφιβολία -«Λες; Λες όντως να ακούγεται ο διάβολος;»- που κανένας δεν τολμούσε ακριβώς να παραδεχτεί.