Η Μελίνα της καρδιάς μας

19.10.2015

της Σοφίας Μπασκάκη

Σαν χθες, στις 18 Οκτωβρίου 2015, πριν από 95 χρόνια γεννήθηκε ένα φωτεινό αστέρι, μια σπουδαία Ελληνίδα, η Μελίνα Μερκούρη.  Κορυφαία φυσιογνωμία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, αλλά και της πολιτικής σκηνής, που τίμησε την Πατρίδα μας ως τα πέρατα της γης με το πάθος και το ζήλο της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και με την πολιτική της δράση στον αντιδικτατορικό αγώνα τα χρόνια της Χούντας.

Μαχητική, δυναμική, έντονη προσωπικότητα με μια ευαισθησία που έκαιγε μέσα της, η δική μας Μελίνα κέρδισε τις καρδιές μας με το υποκριτικό αλλά και πολιτικό της ταλέντο. Σπουδαία ηθοποιός  παγκόσμιας ακτινοβολίας και πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού, απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία, κληροδοτώντας στις επόμενες γενιές ένα τεράστιο καλλιτεχνικό έργο και έναν διακαή πόθο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους.

Τα μαύρα χρόνια της επταετούς δικτατορίας πάλεψε με όλη της την ψυχή να ευαισθητοποιήσει παγκοσμίως πνευματικούς και πολιτικούς ηγέτες ενάντια στη χούντα. Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το1981-1989 και 1993-1994 κάνοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου να πει πως η Μελίνα «άντεξε» και στους 16 ανασχηματισμούς που έκανε. Η θέση αυτή της έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης που βρίσκονται ακόμα σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της στο υπουργείο Πολιτισμού, αν και καταβεβλημένη από την πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο, πάλεψε για να περάσει την εισαγωγή του πολιτισμού και της θεατρικής αγωγής στα σχολεία. Την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994 τα πελώρια λαμπερά της μάτια έκλεισαν για πάντα. Είπαμε «ποτέ την Κυριακή» Μελίνα, κι όμως εσύ έφυγες… κι είχες πολλά ακόμα να δώσεις…

Μελίνα Μερκούρη