Η ΝΔ ζήτησε προ ημερησίας για την ασφάλεια

24.3.2016

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για θέμα εθνικής ασφάλειας, ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε κατά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε  τη διεξαγωγή της συζήτησης, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, αλλά και λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα με το προσφυγικό.

Σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα πρότασης μομφής για τον Γιάννη Μουζάλα, στελέχη της ΝΔ απάντησαν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Ακόμη, σε ερώτηση για το τι στάση θα κρατήσει το κόμμα αν έρθουν στη Βουλή τα νομοσχέδια για το προσφυγικό, απάντησαν με δυσπιστία «Ας τα φέρει πρώτα ο κ. Τσίπρας».

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου το σκεπτικό της κατάθεσης του αιτήματος προς τον Πρόεδρο της Βουλής και την κυβέρνηση έχει ως εξής:

 «Οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έχουν σοβαρότατες συνέπειες για όλα τα κράτη και για το καθένα χωριστά. Το βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις και αντιδράσεις μας δεν πρέπει να είναι προϊόν φόβου. Όμως εξίσου βέβαιο είναι ότι  η ασφάλεια είναι θεμελιώδες αγαθό για τη ζωή των πολιτών και προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η ασφάλεια των πολιτών αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για κάθε δημοκρατικό κράτος. Ταυτόχρονα ειδικά για την Ελλάδα γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφαλείας στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα  εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό μεταναστευτικό,  που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Αντιθέτως μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης,  βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τόσο η  πρόσφατη συμφωνία ευρωπαϊκής ένωσης – Τουρκίας όσο και οι προϋπάρχουσες ευρωπαϊκές συμφωνίες  και ρυθμίσεις για επανεγκατάσταση προσφύγων θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή τους.  Αυτό θα σημαίνει επιπλέον βάρος και πρόσφατα σοβαρά προβλήματα σε μία ήδη εξαιρετικά δύσκολη σχεδόν εκτός ελέγχου κατάσταση  στο προσφυγικό μεταναστευτικό. Σε αυτές τις συνθήκες το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, της προστασίας της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας αλλά και των θεμελιωδών ελευθέριων τους  γίνεται θέμα ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες πολίτες και για τη χώρα. Για τους ανωτέρω λόγους ζητώ τη διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα την ασφάλεια των πολιτών».