Η ΝΔ ζητά Εξεταστική Επιτροπή για το κλείσιμο των τραπεζών και το 3ο Μημόνιο

31.3.2016

Πράξη τη δέσμευσή του στη Βουλή κατά την προ ημερησίας  συζήτηση για τη διαπλοκή και τη Δικαιοσύνη έκανε ο Κ. Μητσοτάκης  και η  Νέα Δημοκρατία κατέθεσε, σήμερα, το απόγευμα  πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση των αιτιών του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, η Εξεταστική θα διερευνήσει τυχόν ύπαρξη «σχεδίου» εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παραλλήλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολής στο Νομισματοκοπείο.

Επίσης, θα διερευνήσει αν το «σχέδιο» αυτό, που δήλωσαν ότι προετοίμαζαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται ή αν ενεργούσαν άνευ εντολής του. Επιπλέον, η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης των σχεδίων αυτών.

Τέλος, οι βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν την πρόταση που υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αναφέρουν ότι η εξεταστική πρέπει να διερευνήσει αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε «κλείσιμο» των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη διαφθορά και τα θέματα δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε «μία έντιμη συμφωνία» στον πρωθυπουργό: Να ψηφίσει η ΝΔ τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση Εξεταστικής για το τρίτο μνημόνιο, τα capital control και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η απάντηση ήταν αρνητική. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η κίνηση της ΝΔ αποτελεί αντιπερισπασμό στην πρόταση Τσίπρα για εξεταστική σχετικά με τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Κύκλοι του Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι τα capital control επιβλήθηκαν για να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα.