Η Ν.Δ. ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το ΕΣΡ

 19.1.2016

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία για την τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παπάς για την ενίσχυση της σύνθεσης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στις 18:00 στην Ολομέλεια της Βουλής..

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Κύρωση των διορθωτικών τροποποιήσεων της Σύμβασης Έκδοσης μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Καναδά, δι? ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων» η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει ενίσχυση της σύνθεσης του ΕΣΡ σε εννιά μέλη αντί επτά, εκ των οποίων ένα θα ορίζεται ως πρόεδρος και ένα ως αντιπρόεδρος. Επίσης, αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του ν. 2863/2000 (Α?2620) και έτσι, το ΕΣΡ θα συνεδριάζει νόμιμα εφόσον σε αυτό θα μετέχει ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος και τέσσερα τουλάχιστον μέλη, και θα αποφασίζει κατά πλειοψηφία.

Ο υπουργός Επικρατείας, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι, επειδή η κυβέρνηση έχει συνέπεια, για να προχωρήσει η διαδικασία με τις ευρύτατες συναινέσεις και να ενσωματωθούν οι προτάσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μία πολυκομματική βουλή για την πολιτική θωράκιση του ΕΣΡ, κατατίθεται η συγκεκριμένη τροπολογία και ευχήθηκε να γίνει δεκτή και από τη ΝΔ.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είπε ότι αύριο θα είναι σαφή όλα με την κατάθεση των ονομάτων για το ΕΣΡ, ενώ για την τροπολογία σημείωσε ήταν ενήμεροι όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής εκτός της ΧΑ επειδή δεν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία. Δεν δικαιολογείται κανείς να μιλά για αιφνιδιασμό, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής λέγοντας ότι το θέμα είναι θέμα ουσίας, καθώς έχουμε 2,5 και παραπάνω μήνες από την ψήφιση του ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες και χρειαζόμαστε -βάσει του Συντάγματος- ευρείες συναινέσεις, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο με μία οκτακομματική Βουλή. Σημείωσε ότι σεβάστηκε όλες τις διαδικασίες μέχρι να εκλεγεί αρχηγός στη ΝΔ, και με μεγάλη διακριτικότητα διαμόρφωσε πρόταση την οποία έδωσε στους αρχηγούς, καθώς ήταν το μόνο ουσιαστικό εμπόδιο για να καταλήξουμε σε συμφωνία και όχι σε βέτο. Θα δεχθούμε μετά από 3 μήνες ψήφισης του νομοσχεδίου να παραμείνει το θολό και διαπλεκόμενο το τηλεοπτικό τοπίο; αναρωτήθηκε.