Η οικογένεια που αγόρασε ένα σπίτι για μόλις 1 ευρώ, λέει πως φοβάται να κυκλοφορήσει έξω το βράδυ

Σήμερα η επένδυση τους αξίζει πολύ περισσότερα, όμως, η απόφαση τους να ζήσουν στη συγκεκριμένη περιοχή έχει το τίμημά της.

Στη Μεγάλη Βρετανία το να βρεθείς με το δικό σου σπίτι, παρακαταθήκη από τους γονείς σου, που σου εξασφάλισαν από νωρίς μία μικρή ακίνητη περιουσία, είναι κάτι πολύ σπάνιο ή, τέλος πάντων κάτι που αφορά συνήθως μία πολύ ευκατάστατη κοινωνική τάξη. Οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί, αλλά έχουν να κάνουν με μία αρκετά διαφορετική νοοτροπία και προσέγγιση ως προς τα ζητήματα της οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση, σε μία χώρα στην οποία η κτηματομεσιτική αγορά μπορεί να έχει περάσει περιόδους τεράστιους άνθισης, η αγορά ενός σπιτιού είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει ανεξάρτητη από την λήψη ενός υψηλού στεγαστικού δανείου με ορίζοντα πολλών ετών.

Μία νέα πενταμελής οικογένεια με τρία παιδιά αποφάσισε ότι δεν θέλει αυτή τη μακροχρόνια δέσμευση στη ζωή της, παίρνοντας έτσι την απόφαση να αγοράσει ένα σπίτι στην λεγόμενη «Πιο Φθηνή Οδό στη Βρετανία», μία πολύ κακόφημη συνοικία στο βόρειο Λίβερπουλ που, εξαιτίας του πολέμου συμμοριών, έμεινε εντελώς εγκαταλειμμένος με την κυβέρνηση της Αγγλίας να ανακοινώνει ένα μεγάλο πρότζεκτ για την ανοικοδόμηση τους.

Το πρόγραμμα «τρέχει» κάτω από την αιγίδα του δήμου του Λίβερπουλ και έχει ως στόχο την πλήρη αποκατάσταση 134 κατοικιών στο Webster Triangle, μία περιοχή στην οποία όπως δηλώνουν οι ντόπιοι «φοβάσαι να κυκλοφορήσεις το βράδυ».

Εκεί, η οικογένεια της Mel και του Rob Hilton-Phillip, και των τριών παιδιών της, βρήκαν το προσωπικό τους καταφύγιο όταν αγόρασαν σε δημοπρασία του δήμου ένα σπίτι για το απίστευτο αντίτιμο της μόλις 1 λίρας.

Φυσικά, το οίκημα ήταν σε πραγματικά αξιοθρήνητη κατάσταση, το ζευγάρι, όμως, ήταν αποφασισμένο να δημιουργήσει εκεί έναν δικό του παράδεισο, ένα πανέμορφο μέρος, το οποίο θα μπορούν να αποκαλούν «σπιτικό». Με τη βοήθεια συγγενών και φίλων κατάφεραν να ανακαινίσουν ολοκληρωτικά το σπίτι τους, έχοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μία σύγχρονη κατοικία με καινούργια έπιπλα, υπερσύγχρονη κουζίνα και όλες τις ανέσεις.

Αυτή τη στιγμή, η οικογένεια Hilton-Phillip μένει ήδη στο νέο της σπίτι, αλλά υποστηρίζει πως η κατάσταση στη γύρω περιοχή παραμένει πολύ άσχημη και σοβαρή. «Φοβόμαστε να βγούμε έξω το βράδυ, δεν κυκλοφορούμε ποτέ μετά τη δύση του ηλίου, » λέει η Μel που φροντίζει να κάνει όλες τις εξωτερικές δουλειές της νωρίς το απόγευμα, αφού τα βράδια οι συμπλοκές των συμμοριών κάνουν τα πράγματα αληθινά άγρια στη γειτονιά τους. 

Επίσης, ένα επιπλέον πρόβλημα για την οικογένεια είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα του τοπικού δήμου δεν έχει καταφέρει ακόμα να ολοκληρωθεί, καθώς μόλις 38 κατοικίες, από τις 134 συνολικά, έχουν πωληθεί, ενώ λιγότερες από τις μισές έχουν πράγματι ανακαινισθεί και είναι πια κατοικήσιμες. «Το κλίμα δεν είναι ακόμα αυτό μίας κανονικής, λειτουργικής γειτονιάς και τα σπίτια δίπλα στο δικό μας είναι άδεια,» λέει η Μel που συμπληρώνει πως το ζευγάρι έχει κουραστεί από την τρέχουσα κατάσταση και σκέφτεται να πουλήσει το σπίτι που έφτιαξε με τόσο κόπο.

Γι’ αυτόν τον λόγο κάλεσαν μία μεσίτρια προκειμένου να τους δώσει μία ρεαλιστική τιμή πώλησης και τότε ήταν που ήρθε η πρώτη μεγάλη έκπληξη. Το σπίτι που πριν από λίγο καιρό αγόρασαν για μόλις 1 λίρα (δηλαδή 1,5 ευρώ) πλέον αξίζει περίπου 135 χιλιάδες λίρες. Αξίζει να πούμε πως η ανακαίνιση δεν κόστισε στο ζευγάρι περισσότερες από 40 χιλιάδες λίρες.

«Είχα πει πως η επένδυση καταφέρει να διπλασιάσει την αξίας της θα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος,» θα πει ο Rob στην κάμερα της εκπομπής του Channel 4 “The £1 Houses: Britain’s Cheapest Street”, η οποία ασχολείται με το συγκεκριμένο πρότζεκτ του δήμου του Λίβερπουλ, μιλώντας με ζευγάρια που τόλμησαν να αγοράσουν σπίτια στην περιοχή.

«Τις νύχτες ακούς πυροβολισμούς, ενώ συμμορίες βάζουν φωτιές ακόμα και λίγα μέτρα από το σπίτι μας. Είναι πολύ τρομακτικό να κυκλοφορήσεις μόνος στο σκοτάδι με τόσα απειλητικά βλέμματα να σε κοιτούν σε κάθε γωνία,» υποστηρίζει η οικογένεια που κρατάει τα παιδιά της μέσα στο σπίτι όταν γυρίσουν από το σχολείο.

Το μπάνιο του σπιτιού μετά την ανακαίνιση,
Η τραπεζαρία του σπιτιού.

 

Η Mel με τις δύο κόρες της. Στο background φαίνεται η ανακαινισμένη κουζίνα του σπιτιού.
Το παιδικό δωμάτιο.
Η Μel τοποθετεί γλάστρες έξω από την γαλάζια πόρτα του σπιτιού τους.
Φωτογραφία τραβηγμένη πίσω από τα στόρια του σπιτιού. Το σκηνικό τη νύχτα μοιάζει τρομακτικό.

Με πληροφορίες από τη Daily Mail.