Η ΟΣΩ διοργάνωσε Ημερίδα για την βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Ωρωπού

Ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη Δ. Ωρωπού: Περιβάλλον-Ασωπός, Υποδομές-Ανάπτυξη» διοργάνωσε η ΟΣΩ, την Κυριακή 26 Μαρτίου στον πολυχώρο Atlantis.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν μελέτες που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής με βάση τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο Ωρωπός, καθώς μπορεί να συνδυάσει ένα πολιτισμικό δίκτυο δράσεων με το Αμφιαράειο, τις Παλιές Φυλακές, τον Προφήτη Ηλία, το παραλιακό μέτωπο και τον υδροβιότοπο. Βασική προϋπόθεση η εξυγίανση του Ασωπού ποταμού και γενικότερα η περιβαλλοντική εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΟΣΩ Γιώργος Παναγόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά, σε μια διαδρομή 28 χρόνων,  στους αγώνες της Ομοσπονδίας για την περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης  στο σύντομο χαιρετισμό εξέφρασε την ικανοποίησή  του για την πρωτοβουλία της ΟΣΩ, να διοργανώσει μια τόσο σημαντική  ημερίδα και τόνισε ότι «ο Δήμος είναι έτοιμος να συνδιοργανώσει στο μέλλον και άλλες παρόμοιες ημερίδες με θέμα την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με εξειδικευμένη όμως  θεματολογία έτσι ώστε να γίνει μια αναλυτική  και ενδελεχής επιστημονική προσέγγιση».

Ο Βουλευτής της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος  από την πλευρά του εξέφρασε την χαρά του γιατί η ΟΣΩ κάνει τη διαφορά αναδεικνύοντας προβλήματα της περιοχής. Επισημαίνοντας ότι «τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες απέναντι σε αυτούς που έχουν βάλει μπροστά το κέρδος. Στο τέλος όμως το δίκιο επικρατεί για τη διασφάλιση των ζωών μας και του περιβάλλοντος. Λέμε ναι στην ανάπτυξη, ναι στη βιομηχανία αλλά πάνω από όλα με κανόνες. Οι ασύδοτες μορφές ανάπτυξης δεν τις αντέχει η Αττική».

Η αλήθεια είναι ότι στην ημερίδα τέθηκαν πολλά ζητήματα τα οποία ήταν αδύνατον να αναλυθούν λεπτομερώς και τα οποία ήταν, εντελώς, διαφορετικά μεταξύ τους. Ως μια γενική θεώρηση θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ημερίδα έδωσε κάποια διάσπαρτα στοιχεία, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθαρά επιστημονική γιατί  δεν μπόρεσε να μπει σε βάθος  στην ανάλυση των θεμάτων.

Η κα Μαριστίνα Νίκα παρουσίασε την  έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό της  Περιφέρειας Αττικής το διάστημα 2018-2023, για τον Ασωπό ποταμό και τη σύνδεση των επίγειων και υπόγειων υδάτων με βάση την βιομηχανική μόλυνση.

Σύμφωνα με την έρευνα ο Ασωπός ποταμός παρουσιάζει συνολικά περίπου 2000 χημικές ενώσεις  Μάλιστα άλλη είναι η  σύνθεση  των νερών, περιοδικά όταν υπάρχει ηλιοφάνεια κι άλλη όταν υπάρχει βροχόπτωση. Το σημαντικό είναι η, κατά περιόδους, αύξηση των νιτρικών ενώσεων, εξαιτίας των φυτοφαρμάκων, ναρκωτικών και χημικών αποβλήτων. Σύμφωνα με την έρευνα, δεν υπάρχουν μη επιτρεπτά όρια στο εξασθενές χρώμιο και το χρώμιο. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περαιτέρω εξειδικευμένες έρευνες, ώστε να προσδιοριστούν αυτές οι βιομηχανικές ενώσεις. Κατά συνέπεια η  έρευνα πάσχει σε ερευνητικό επίπεδο.

Η δημοσιογράφος Ευρυδίκη Μπερσή των Reporters United  δεν κόμισε «γλαύκας εν Αθήναις» απλά μας επιβεβαίωσε αυτό που είναι πανθομολογούμενο  λέγοντας ότι ο Ασωπός ποταμός είναι ένα hotspot μόλυνσης, Ανέφερε ότι «η έρευνα καταγράφει σοβαρές υπερβάσεις των ορίων ρύπανσης από PFAS στον Ασωπό, υπερβάσεις που υποδεικνύουν κύκλους βιομηχανικής δραστηριότητας / ρίψεις».  Τόνισε δε ότι  « Είναι αδύνατον να προσδιοριστούν οι συνέπειες κάθε ένωσης PFAS  οι οποίες κατηγορούνται για πολλές ασθένειες καρκίνου αναπαραγωγικών διαταραχών και άλλων ασθενειών. Επί δεκαετίες, τα PFAS χρησιμοποιούνται σε αμέτρητες εφαρμογές. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών (ECHA) άρχισε να εξετάζει πρόταση πλήρους απαγόρευσής τους».

Ο  Καθηγητής Κ. Μωραΐτης Αρχιτέκτων, Μηχανικός αναφέρθηκε στον υδροβιότοπο και σε μια μελέτη του 2013 για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής η οποία δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίησή και η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο «πολιτισμικό δίκτυο» ευρύτερης ανάπτυξης γιατί «ο Ωρωπός είναι ένας αξιοπρεπής τόπος διαβίωσης».

Από την πλευρά του ο Μίνως Μαΐστρος Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, ως τεχνοκράτης υποστήριξε ότι «πρώτα πρέπει να μελετούμε την συμπεριφορά της φύσης και εν συνεχεία να παρεμβαίνουμε έτσι ώστε να συμβιώσουμε τα πουλιά με τους ανθρώπους, χωρίς να καταστρέψουμε την ορνιθοπανίδα με τα 100 είδη πουλιών».

Ο πρώην Δήμαρχος Τανάγρας Ευ. Γεωργίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο το Σηματάρι και ευρύτερα η περιοχή, εξαιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης, να μετατραπεί σε ένα νέο Σοβέζο. Ανέφερε ότι «ενώ ήταν να γίνουν τρία εργοστάσια ΧΥΤΒΑ σε όλη την Ελλάδα, τελικά θα γίνει μόνο στο Σχηματάρι, γιατί είναι πολύ μικρότερο το πολιτικό κόστος». Κάλεσε δε τους  κατοίκους των δήμων Ωρωπού, Τανάγρας, Θήβας, Χαλκίδας και Ερέτριας να με δυναμικές κινητοποιήσεις να αντιδράσουν στη κατασκευή του ΧΥΤΒΑ.

Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  Μιχάλης Γιαλούρης τόνισε ότι «Μια ιδιωτική επένδυση με δημόσιο χρήμα κατασκευάζει το ΧΥΤΒΑ. Δηλαδή πληρώνουμε για να φέρουμε τον καρκίνο στον τόπο μας. Χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις».

Ο Χρήστος Σαμουρέλης Πολιτικός Μηχανικός αναφέρθηκε στο ιστορικό της κατασκευής του ΧΥΤΒΑ και τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατασκευή του στην ευρύτερη περιοχή εάν συμβεί κάποιο ατύχημα με δεδομένο ότι οι όροι κατασκευής του δεν διασφαλίζουν πλήρως την ομαλή και ακίνδυνη λειτουργία του επί μακρόν».

Τέλος, ο Αναλυτής Προγραμματιστής Γιώργος Χάλαρης αναφέρθηκε στον Βιολογικό καθαρισμό του Καλάμου και τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν με τα λύματα που θα προέκυπταν για την περιοχή λόγω της ακαταλληλότητας της περιοχής εάν γίνονταν στο σημείο που επιλέχτηκε η κατασκευή του.