20.10.2015
Για Υπουργό –καναλάρχη κάνει λόγο ο Λ. Αυγενάκης
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» στο πολυδιαφημιζόμενο ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό νομοσχέδιο για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών κατά την εισαγωγή και συζήτησή του στη Βουλή ξεσηκώνοντας σύσσωμη την αντιπολίτευση με τις υπεραρμοδιότητες που χορηγεί στον «Υπουργό – καναλάρχη» Επικρατείας κ. Ν. Παππά, η οποία δεν πρόκειται να το ψηφίσει.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λ. Αυγενάκης χαρακτήρισε αρνητικά το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει «το Νομοσχέδιο το οποίο μετατρέπει τον Υπουργό Επικρατείας σε Υπουργό-καναλάρχη». Ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο επικαλείται για την εφαρμογή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ήδη κουτσαίνει λόγω της αδυναμίας πλήρωσης από τη Διάσκεψη των θέσεων των μελών του Δ.Σ., η θητεία των οποίων έχει λήξει, ενώ ο αριθμός των αδειών δεν προσδιορίζεται στο νομοσχέδιο αλλά θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού. Ο εισηγητής της Ν.Δ έκανε λόγο για τον απόλυτο συγκεντρωτισμό στο πρόσωπο του Υπουργού-καναλάρχη.
«Το νομοσχέδιο είναι παρωχημένο και διάτρητο και θα καταπέσει μετά από λίγο χρόνο. Αφορά στην αναλογική και όχι στην ψηφιακή εποχή. Νομοθετούμε εμείς την ώρα που το Μαξίμου διαπραγματεύεται συμφωνίες για το παρόν νομοθέτημα. Μήπως κάτι άλλο παρά τη διαφάνεια υπηρετείτε κύριε Παππά; Το νομοσχέδιο έχει πολλά σκοτεινά σημεία, πολεμά τη διαφάνεια. Σε διάστημα που η φοροεπιδρομή θα συνεχιστεί εσείς προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις ότι εσείς η θαρραλέα κυβέρνηση συγκρούεστε με τα συμφέροντα και τα βάζετε με τα θηρία. Δεν θα συμφωνήσουμε και δεν θα συμπράξουμε σε παιχνίδια επικοινωνίας» κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.
Το ζήτημα της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο πρόσωπο των Υπουργών και στο ότι οι διαδικασίες της δημοπράτησης δεν προσδιορίζονται στο νομοσχέδιο (αριθμός αδειών, τιμή εκκίνησης) εξελίσσεται πάντως στο σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ να κάνουν λόγο για αδιαφάνεια. «Παναρμόδιος τηλεοπτικός χωροτάκτης γίνεται ο Υπουργός με το νομοσχέδιο. Μιλάμε για καταπολέμηση της διαπλοκής και δίνουμε στον Υπουργό Οικονομικών την αρμοδιότητα να καθορίσει την τιμή εκκίνησης. Δύο Υπουργοί μπορούν να αποφασίσουν για το τηλεοπτικό πεδίο των επόμενων δέκα ετών. Πόσο δημοκρατικό και πόσο συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι αυτό;» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Είναι από μόνο του αδιαφανές το νομοσχέδιο. Όλα τα ζητήματα που αφορούν στη δημοπράτηση των αδειών (αριθμός, τιμή εκκίνησης) είναι στον αέρα και θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις. Προς τι όλη αυτή η θολούρα;» πρόσθεσε ο κ. Γκιόκας του ΚΚΕ.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Μαξίμου, και είχε τεθεί ως κεντρικός στόχος και στην προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., εγκρίθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Περιλαμβάνει 58 άρθρα, που πραγματεύονται μεταξύ άλλων το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και τη δημιουργία παρόχου ψηφιακού σήματος με την επωνυμία ΕΡΤ – ΝΕΤ, μιας εταιρείας που θα είναι θυγατρική της ΕΡΤ Α.Ε. Στο νομοσχέδιο επίσης περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την προστασία του χαρακτήρα της ΕΕΤΤ, ως Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής, για τη δημιουργία Μητρώου των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνίας.
Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη: για συγκεκριμένο αριθμό αδειών (τα περί τεσσάρων ή πέντε που είδαν το φως της δημοσιότητας διαψεύδονται), ούτε και για ελάχιστο ποσό εκκίνησης της δημοπρασίας.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσής της, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα τοπίο καθαρό και διαφανές, όπως αρμόζει για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες».
Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι μικρός, προσαρμοσμένος στους όρους της ελληνικής αγοράς».
Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν με σημερινούς μετόχους καναλιών εθνικής εμβέλειας, καθώς θα ζητείται όχι μόνο φορολογική αλλά και τραπεζική ενημερότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί εξ αυτών έχουν εξαιρετικά υψηλό τραπεζικό δανεισμό.
Ελάχιστο κεφάλαιο και εργαζόμενοι
Με βάση τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο το ελάχιστο κατατεθειμένο κεφάλαιο φθάνει τα:
- 000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού-ενημερωτικού περιεχομένου,
- 000.000 ευρώ για θεματικού-ενημερωτικού περιεχομένου
- και 2.000.000 για μη ενημερωτικού περιεχομένου.
- Η διάρκεια θα είναι μια 10ετία και η καταβολή του ποσού θα γίνεται άμεσα.
- Βελτιώσεις υπάρχουν σχετικά με το προσωπικό και τις συμβάσεις, που ξεκαθαρίζεται ότι θα είναι αορίστου χρόνου.
Οι αριθμοί του προσωπικού πάντως παραμένουν οι ίδιοι με το αρχικό σχέδιο:
- 400 άτομα για εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού-γενικού περιεχομένου,
- 200 για ενημερωτικού-θεματικού,
- 50 για μη ενημερωτικούς και 20 για περιφερειακούς.
Προβλέπεται, τέλος, η ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ Α.Ε., με μετοχικό κεφάλαιο 7.000.000 ευρώ, η οποία θα είναι πάροχος δικτύου.