Η πειθαρχία δεν είναι τιμωρία!

Το να διδάξουμε στα παιδιά μας την πειθαρχία, είναι πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα ζωής τους. Όταν θα φύγουν από την αγκαλιά μας, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της σχολικής τους ζωής, θα κληθούν να πειθαρχήσουν σε κανόνες και θα πρέπει να είναι έτοιμα γι΄ αυτό.

Πολλοί γονείς συγχέουν την πειθαρχία με την τιμωρία. Πιστεύουν πως τα παιδιά τους θα καταπιεστούν, θα τους αντιπαθήσουν, πως δεν θα τους αγαπούν πιά. Αυτό λοιπόν, είναι ένα τεράστιο λάθος! Τα παιδιά νιώθουν ασφαλή μέσα στα όρια, αρκεί να τα έχουμε θέσει με το σωστό τρόπο.

Ας δούμε μερικά πράγματα που είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας όταν προσπαθούμε να θέσουμε όρια και να ζητήσουμε από τα παιδιά μας να πειθαρχήσουν σ’ αυτά.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να θυμόμαστε, είναι το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού μας. Θα μπορούσα εδώ, να μιλήσω για την ηλικία του, αλλά μερικές φορές συναντάμε μικρότερα παιδάκια που όμως είναι πολύ ώριμα για την ηλικία τους και το αντίστροφο.

Θα πρέπει λοιπόν αυτό που ζητάμε από το παιδί, να είναι κάτι που να μπορεί να το καταλάβει, να καταλάβει δηλαδή τι του ζητάμε, καθώς και το λόγο που του το ζητάμε. Εάν έχουμε να κάνουμε με ένα μεγαλύτερο παιδί, τότε μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί του, μετά από συζήτηση κι αμοιβαίες υποχωρήσεις για το όριο που θέλουμε να βάλουμε.

Παράδειγμα: εάν θέλουμε το παιδί μας να γυρνάει στο σπίτι στις δέκα μετά από κάποια έξοδό του κι εκείνο θέλει στις έντεκα, μπορούμε να του εξηγήσουμε τις ενστάσεις μας, να ακούσουμε τις δικές του και να καταλήξουμε μετά από διαπραγμάτευση στις δέκα και μισή.

Με το να τους διδάσκουμε να ενεργούν θετικά, λογικά και συγκρατημένα, μαθαίνουμε στα παιδιά μας να επιλέγουν τις κατάλληλες συμπεριφορές. Έτσι, ενθαρρύνουμε την αυτορρύθμισή τους και την αυτοαποτελεσματικότητά τους και τα βοηθούμε να εσωτερικεύσουν τους κανόνες, τις αξίες και τις πεποιθήσεις.

Το παιδί, καταλαβαίνει τη σημασία της συνέπειας και της ευελιξίας, πράγμα που θα το καθοδηγεί στις κοινωνικές του δεξιότητας, διευκολύνοντάς το στις αλληλεπιδράσεις του αλλά και στην εργασία του αργότερα.

Μη φοβάστε λοιπόν να θέστε όρια και να ζητήσετε πειθαρχία σε αυτά, από τα παιδιά σας. Κάντε το με αγάπη και διαλλακτικότητας και θα κάνετε τη ζωή και των δυο σας, ευκολότερη κι ομορφότερη.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, να περνάτε καλά γιατί το αξίζετε!