Η πρώτη Βραζιλιάνα «πέθανε» 12.000 χρόνια μετά τον θάνατό της -Στην καταστροφική πυρκαγιά στο μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο [εικόνα]

Η Λουζία χάθηκε για πάντα, 12.000 χρόνια μετά τον θάνατό της, στην καταστροφική πυρκαγιά στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το απολιθωμένο κρανίο της «πρώτης Βραζιλιάνας» έγινε στάχτη. «Είναι μια ανυπολόγιστη απώλεια για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό», δήλωσε στο AFP ο Πάουλο Κνάους, διευθυντής του Μουσείου, στο οποίο φυλάσσονταν οι εθνικοί θησαυροί της Βραζιλίας.

Μολονότι είχε περισσότερα από 20 εκατομμύρια μοναδικά εκθέματα, αναμφισβήτητα η Λουζία ήταν το «διαμάντι» του μουσείου. Ηταν το πρώτο ανθρώπινο λείψανο που ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία, το 1970, στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, από μια αποστολή με επικεφαλής τη Γαλλίδα ανθρωπολόγο Ανέτ Λαμίνγκ-Εμπερέρ. Ήταν επίσης ένας από τους παλαιότερους σκελετούς ανθρώπων που έχουν βρεθεί σε όλη την αμερικανική ήπειρο.

Με βάση αυτό το κρανίο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στη Βρετανία, κατάφεραν να αναδημιουργήσουν ψηφιακά το πρόσωπό της, από την τρισδιάστατη εικόνα φτιάχτηκε και ένα γλυπτό που είχε εκτεθεί επίσης στο μουσείο.

Επιστήμονας εξετάζει το κρανίο της Λουζία (Φωτογραφία αρχείου: AP/ RENZO GOSTOLI)Επιστήμονας εξετάζει το κρανίο της Λουζία (Φωτογραφία αρχείου: AP/ RENZO GOSTOLI)

“Η Λουζία πέθανε στην πυρκαγιά”, είπε η Κάτια Μποζέα, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Εθνικής Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς, στην εφημερίδα Estado de S. Paulo. «Και αυτός ο θάνατος είχε προαναγγελθεί», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις περικοπές στον προϋπολογισμό στον τομέα του πολιτισμού.

Για τον Πάουλο Κνάους, αυτή η έλλειψη μέσων οφείλεται στη θεσμική κρίση, την κρίση αξιών που πλήττει τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι παλιό το πρόβλημα αλλά πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για το παρελθόν, πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον (…) για να αναστρέψουμε μια διαδικασία που θα μας ντροπιάζει στις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε.

Το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν φημισμένο για τον πλούτο της συλλογής του στον τομέα της Παλαιοντολογίας. Φιλοξενούσε τον σκελετό ενός δεινοσαύρου που είχε βρεθεί επίσης στη Μίνας Ζεράις και 26.000 απολιθώματα άλλων ειδών που σήμερα έχουν εξαφανιστεί.

Πηγή:  iefimerida.gr