Η “πρώτη φορά αριστερά” κατέστειλε απεργία-Ελεύθεροι και οι 28 συλληφθέντες του “Ζούρα”

23.11.2015

Σε μαζικές προσαγωγές απεργών και συνδικαλιστών στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Χάρμα της Θεσσαλονίκης προχώρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου η Αστυνομία, μετά από καταγγελία της εργοδοσίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις, παρουσία Πταισματοδίκη, προσήγαγαν 28 απεργούς που περιφρουρούσαν την απεργία, αλλά και μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ, που βρίσκονταν στο πλευρό τους.

Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και μετά τη μήνυση του διευθυντή της εταιρείας, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες είναι για παράνομη βία και διατάραξη εργασιακής ειρήνης.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προέβη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων απεργών και συνδικαλιστών στην επιχείρηση «Ζούρας».

Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και αντιπροσωπίες σωματείων συγκεντρώθηκαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες αλλά και την καταδίκη τους στην πολιτική καταστολής και διώξεων, φωνάζοντας συνθήματα: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες, και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες απεργοί και συνδικαλιστές του εργοστασίου «Ζούρα», οι οποίοι κατέθεσαν μήνυση για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης και απειλή κατά της ζωής από στελέχη της εργοδοσίας. Κατά την έξοδό τους έγιναν δεκτοί με το σύνθημα «Στον αυταρχισμό, στη βία δεν λυγάμε. Εμείς αντιστεκόμαστε με μέτωπο το ΠΑΜΕ», που φώναζαν εκατοντάδες εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την ΓΑΔΘ, ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ και σωματείων, ενάντια στις 28 συλλήψεις.

Μιλώντας ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων-Ποτών Εύβοιας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι ανάγκη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων μας καθώς και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτε στην κατεύθυνση να επιλύσει τα προβλήματά μας, απεναντίας επιστράτευσε με την συνδρομή της αστυνομίας, τον αυταρχισμό για να κάμψει τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε δεν μας φοβίζουν, κατέληξε ο Γιάννης Τζαβάρας.

Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΜΕ κάνει σαφές ότι «γελιούνται αν νομίζουν ότι θα μας σταματήσουν με τον αυταρχισμό. Δυναμώνουμε τον αγώνα».